Γρίπη των πτηνών: Κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές από το γάλα

  • Iatropedia newsroom
πτηνά και αγελάδες
Κρίσιμος ο ρόλος της παστερίωσης - Καθησυχαστικές οι αρμόδιες Αρχές

Καθησυχαστικοί ως προς την ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά και την επάρκεια του γάλακτος στην αγορά, εμφανίζονται Αμερικανοί αξιωματούχοι, μετά την είδηση ότι δείγματα γάλακτος και ρινικού επιχρίσματος από άρρωστα βοοειδή σε τουλάχιστον τέσσερις φάρμες στις ΗΠΑ βγήκαν θετικά στη γρίπη των πτηνών.

Τα βοοειδή εμφάνιζαν συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης και το γάλα τους δεν είχε την εικόνα που έπρεπε, ανέφεραν αξιωματούχοι της πολιτείας του Τέξας.

Πηγή της μόλυνσης εκτιμάται ότι ήταν κατά πάσα πιθανότητα άγρια αποδημητικά πτηνά, πρόσθεσαν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν αναφορές για νεκρά άγρια πτηνά στις συγκεκριμένες φάρμες.

Κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές

Οι μολύνσεις βοοειδών ενέχουν, ωστόσο, ελάχιστο κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων ή την προσφορά και τις τιμές του γάλακτος, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Όταν το ζώο είναι άρρωστο, το γάλα καταστρέφεται, ενώ η παστερίωση -μια διαδικασία επεξεργασίας που σκοτώνει τα παθογόνα- μειώνει σημαντικά την πιθανότητα κυκλοφορίας μολυσμένου γάλακτος.

Τα δείγματα γάλακτος που βρέθηκαν θετικά στη γρίπη των πτηνών δεν ήταν παστεριωμένα, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.

«Δεν υπάρχει απειλή για το κοινό και δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά», ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας του Τέξας, Σιντ Μίλερ, σε δελτίο Τύπου.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, στην τροφική αλυσίδα δεν εισήλθε καθόλου μολυσμένο γάλα. Πετάχτηκε όλο. Στη σπάνια περίπτωση που εισέλθει κάποια ποσότητα στην τροφική αλυσίδα, η διαδικασία της παστερίωσης θα σκοτώσει τον ιό», συμπλήρωνε.

Οι αξιωματούχοι έχουν από καιρό προειδοποιήσει τους καταναλωτές να αποφεύγουν το μη παστεριωμένο γάλα, το οποίο μπορεί να πωλείται σε ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων του Τέξας και του Κάνσας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) χαρακτηρίζουν το μη παστεριωμένο γάλα ως «ένα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα» και λένε ότι «συνδέεται με μια ευρεία γκάμα τροφιμογενών ασθενειών».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πνευμονολόγοι για αφρικανική σκόνη: «Τοξικό και επικίνδυνο μείγμα» – Τι να κάνουν οι πολίτες

Η ολική έκλειψη του ηλίου είναι επικίνδυνη για τους οδηγούς

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα απ’ ό,τι εκείνα σε εμάς