Η Ευρώπη κόβει το τσιγάρο

  • Iatropedia
Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινητοποιούνται οι 27 χώρες της Κοινότητας για τη διακοπή του καπνίσματος.

«Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» με το σύνθημα αυτό η Κομισιόν επιχειρεί να αφυπνίσει του ευρωπαίους και να απολαύσουν τη ζωή χωρίς καπνό. Η εκστρατεία προωθεί τα θετικά οφέλη μιας ζωής χωρίς τσιγάρο, στα οποία περιλαμβάνονται καλύτερη υγεία, καλύτερες κοινωνικές συναναστροφές, περισσότερα χρήματα, ειδικά σε εποχή κρίσης, και φυσικά καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο στόχος της είναι να βοηθήσει τους νέους ηλικίας 25-34 ετών να κόψουν το κάπνισμα ή να μην το ξαναρχίσουν και να γίνουν «ασταμάτητοι» σε μια ζωή χωρίς τσιγάρο.

Ήδη σύμφωνα με τον επίτροπο υγείας John Dalli πάνω από 500.000 Ευρωπαίοι έχουν επιδείξει την υποστήριξή τους για την εκστρατεία. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βοηθήσει όσους επιθυμούν να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια δημιούργησε τον ιστότοπο http://www.exsmokers.eu/el-el/index μέσω του οποίου μπορεί κανείς να λάβει πρακτική βοήθεια για να κόψει το κάπνισμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι σήμερα στη Γηραιά Ήπειρο υπάρχουν περίπου 215 εκατ. καπνιστές. Παρά τη μείωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον αριθμό των καπνιστών σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην πιο υψηλή θέση. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή τουλάχιστον το 37% των κατοίκων της χώρας μας είναι εθισμένο στη βλαβερή συνήθεια.