Η Ευρώπη είναι… μυωπική!

  • Iatropedia
Νέα μελέτη δείχνει ότι η μυωπία καθίσταται όλο και πιο κοινή στις χώρες ολόκληρης της Ευρώπης.

Περίπου το ¼ του πληθυσμού στην Ευρώπη εμφανίζει μυωπία, σύμφωνα με σχετική μελέτη ερευνητών του King's College του Λονδίνου, με την συγκεκριμένη πάθηση να είναι δύο φορές πιο συχνή στους νεότερους σε ηλικία καθώς σχεδόν οι μισοί (47%) της ηλικιακής ομάδας 25-29 ετών είναι μύωπες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ανάλυσης ευρημάτων 15 σχετικών μελετών του European Eye Epidemiology Consortium, η μυωπία καθίσταται ολοένα και πιο κοινή στις χώρες της Ευρώπης ενώ η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της πάθησης συνδέεται με το επίπεδο της εκπαίδευσης στην γηραιά ήπειρο.

Η μυωπία στα άτομα που ολοκληρώνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι περίπου διπλάσια σε σύγκριση με όσους παρακολούθησαν μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο περιοδικό Ophthalmology. Οι ερευνητές θεωρούν ότι παράγοντες που σχετίζονται με την φύση της σύγχρονης εκπαίδευσης –περισσότερος χρόνος μελέτης, εργασία με τους υπολογιστές και λιγότερος χρόνος εκτός σπιτιού/σχολείου– εξηγούν ενδεχομένως τον συσχετισμό μυωπίας και εκπαιδευτικού επιπέδου.

Ωστόσο, ενώ οι νεότερες γενιές τείνουν να δαπανούν περισσότερο χρόνο για την μόρφωσή τους, αυτό δεν εξηγεί γιατί η μυωπία καθίσταται όλο και συχνότερη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό και ο σύγχρονος τρόπος ζωής εξηγούν καλύτερα την διαπιστωθείσα τάση.

Η γενική αύξηση της μυωπίας και δη σε ένα ευμεγέθες ποσοστό του εργασιακώς ενεργού πληθυσμού, θα έχει επιπτώσεις τόσο στο σύστημα υγείας όσο και στην οικονομία, επισημαίνουν οι συντάκτες της σχετικής μελέτης. Και αυτό διότι οι συνέπειες της επιβάρυνσης της όρασης των ανθρώπων μπορούν να αποβούν σοβαρές σε μεγαλύτερη ηλικία, ιδίως για τους πάσχοντες από μεγάλη μυωπία.