Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτυπά τις χρόνιες ασθένειες- δείτε πως

  • Iatropedia
Ειδικά προγράμματα ώστε να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες από χρόνιες ασθένειες που προκαλούν το θάνατο επιχειρεί να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι σοβαρές και χρόνιες ασθένειες, δηλαδή οι ασθένειες που προσβάλλουν τουλάχιστον 50 άτομα ανά 100.000, ευθύνονται για το 87% των θανάτων στην ΕΕ με βάση την τελευταία στατιστική.

Οι Σοβαρές και Χρόνιες Ασθένειες περιλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, τα προβλήματα ψυχικής υγείας, τον σακχαρώδη διαβήτη, τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και τις μυοσκελετικές παθήσεις. Λόγω του ότι χαρακτηρίζονται συχνά από κοινούς παράγοντες κινδύνου,πολλές από τις ασθένειες αυτές μπορούν να προληφθούν. Η καθιέρωση, εξάλλου, περισσότερο ισότιμης πρόσβασης σε αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή σε όλη την ΕΕ θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και την οικονομία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η ΕΕ προωθεί μια προσέγγιση για την αντιμετώπιση των σοβαρών και χρόνιων παθήσεων η οποία περιλαμβάνει πρωτοβουλίες με τους εξής στόχους:

– Να γίνουν οι εθνικές στατιστικές όσο το δυνατό περισσότερο αξιόπιστες και συγκρίσιμες, ώστε να διευκολύνουν τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών.

– Να υποστηριχθούν εκστρατείες για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού και για την πρόληψη των ασθενειών που απειλούν έντονα ομάδες και άτομα υψηλού κινδύνου.

– Να εφαρμοστούν συστηματικά πολιτικές και μέτρα για μείωση τωνανισοτήτων στον τομέα της υγείας.