Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών «αδειάζει» τον Γκίκα Μαγιορκίνη για τη συγχορήγηση εμβολίων

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Αποστάσεις πήρε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών από τις συστάσεις που ανάρτησε σε λογαριασμό του στα social media, ο Καθηγητής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γκίκας Μαγιορκίνης, σχετικά με τη συγχορήγηση των εμβολίων της γρίπης και του κορονοϊού.

O επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος κατέχει εξέχοντα ρόλο συμμετέχοντας στην επίσημη ενημέρωση της πολιτείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, προχώρησε τις προηγούμενες μέρες σε σειρά αναρτήσεων σε λογαριασμό του στα social media, στις οποίες παρέθετε προσωπικές απόψεις και επιστημονικά συμπεράσματα από μελέτες που δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα, σχετικά με τη συγχορήγηση των εμβολίων της γρίπης και του κορονοϊού.

Οι αναρτήσεις του αναμεταδόθηκαν από μεγάλη μερίδα του τύπου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση στους πολίτες, καθώς -όπως ανέφερε ο ίδιος- τα εμβόλια mRNA του κορονοϊού δεν θα πρέπει να χορηγηθούν, εάν δεν περάσουν 20 μέρες από τον εμβολιασμό της γρίπης. Η οδηγία αυτή ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με την επίσημη οδηγία των επιστημόνων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μετά την ανάρτησή του Καθηγητή, πολλοί πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr για να αλλάξουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού, γεγονός που προκάλεσε την απορρύθμιση της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Δείτε την ανάρτησή του: Μαγιορκίνης: «20 μέρες μετά το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνει το εμβόλιο mRNA»

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Αυτό ισχύει για τον εμβολιασμό κορονοϊού και γρίπης

Οι οδηγίες που κοινοποίησε στον λογαριασμό του στο Facebook, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου  Υγείας, οι οποίες προβλέπουν, σύμφωνα με την αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός», ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε στιγμή, πριν ή μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, αρκεί η ένεση να γίνει σε διαφορετικό ανατομικό σημείο:

«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Οι διαφορετικές απόψεις δημιουργούν σύγχυση»

«Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του», αναφέρουν τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών, «αδειάζοντας» τον επιστήμονα και συμπληρώνουν πως η περίοδος της πανδημίας που διανύουμε «απαιτεί υπευθυνότητα». 

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός» σύμφωνα με τις οποίες:

«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού».

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του.

Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα.