Η επανάσταση των …πληβείων! Αντιδράσεις κατοίκων-γιατρών για λουκέτα σε νοσοκομεία!

  • Iatropedia
Το σχέδιο της κυβέρνησης για λουκέτα σε νοσοκομεία που δεν …αποδίδουν δε βρίσκουν μόνο αντίθετους τους γιατρούς και το προσωπικό του ΕΣΥ, αλλά και τους κατοίκους διαφόρων περιοχών που αναμένουν τις τυχόν επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για να αντιδράσουν και ανάλογα.

Η φημολογία αλλά και η διαρροή πληροφοριών ότι πολλά νοσοκομεία θα κλείσουν ή θα αλλάξουν μορφή, δεν αναμένεται να είναι χωρίς αντιδράσεις. Οι σχεδιασμοί Λυκουρέντζου για συγχώνευση και κλείσιμο νοσοκομείων που δεν αποδίδουν για να εξοικονομηθούν κονδύλια, θα επιφέρουν πλήθος αντιδράσεων και ήδη σε πολλές περιοχές τοπικοί παράγοντες ετοιμάζουν τα δικά τους σχέδια. Άλλωστε αυτές οι αντιδράσεις που ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δεν προχώρησε τελικώς στο σχέδιο περιορισμού των νοσοκομείων.

Εξάλλου μέσα στη θύελλα των λουκέτων που έχουν αποφασίσουν κυβέρνηση και τρόικα, δεν έχουν υπολογίσει την ιδιαίτερη γεωγραφική «μορφολογία» της χώρας μας με τα δεκάδες νησιά και χωριά. Δεν έχουν υπολογίσει επίσης ότι το αδιάφορο κράτος δε διαθέτει σύγχρονα ασθενοφόρα και τρόπους μεταφοράς για τους ασθενείς αν χρειασθεί να μεταφερθούν στην πρωτεύουσα. Ούτε έχουν υπολογίσει πως θα νοσηλευθούν οι ασθενείς σε νησιά όπου δεν υπάρχει πρόσβαση.

Αυτό που έχουν υπολογίσει όμως είναι τα κονδύλια που θα εξοικονομήσουν χωρίς βέβαια να συνεκτιμήσουν την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Παρ αυτά οι ιθύνοντες της οδού Αριστοτέλους συνεχίζουν κανονικά τις συσκέψεις τους τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να τελειοποιήσουν το σχέδιο συγχωνεύσεων των νοσοκομείων.

Από την άλλη και η αντίδραση των εργαζομένων στα νοσοκομεία αναμένεται να είναι έντονη.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Α. Φλέμιγκ» εμφανίζονται ανήσυχοι, δηλώνουν οργισμένοι και αγανακτισμένοι για το σενάριο λουκέτου ή συγχώνευσης, μεταξύ άλλων και, του νοσοκομείου τους, κάνοντας λόγο για «παραπλανητικά, μεθοδευμένα και επιλεκτικά στοιχεία που αλλοιώνουν και διαστρέφουν την πραγματικότητα» και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποδοτικότητας των Υπηρεσιών σχετικά με την μέτρηση της Ικανοποίησης του Ασθενή (ποιότητα ιατρικής φροντίδας, ενημέρωση, συμπεριφορά, ψυχολογική υποστήριξη), πρώτο, μαζί με το Ωνάσειο, αναδείχθηκε το «Α. Φλέμιγκ», με βαθμολογία πάνω του 9 (με άριστα το 10).

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τα στοιχεία για χαμηλή πληρότητα, παραθέτοντας στοιχεία από esy.net σύμφωνα με το οποίο στο «Α. Φλέμιγκ» ανέρχεται στο 67%, ενώ μελέτη για το πρώτο εξάμηνο του 2010 εμφανίζει το ποσοστό αποδοτικότητας του νοσοκομείο στο 82%, αλλά μελέτη της Διδάκτορος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανεβάζει το ποσοστό στο 97%!

Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, ο Α. Λυκουρέντζος ολοκλήρωσε τις συναντήσεις με τους Διοικητές των Νοσοκομείων όλης της Επικράτειας, όπου επανέλαβε την ανάγκη για περιορισμό των δαπανών και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού βάσει των αναγκών των Νοσοκομείων.

Μάλιστα, αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας άμισθης ολιγομελούς επιτελικής ομάδας συνεργασίας, η οποία θα συντάξει πόρισμα σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία όλων των μονάδων υγείας της χώρας.

Σε κοινό μέτωπο αντίδρασης καλεί όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών που επισημαίνει ότι τα επίσημα συνδικαλιστικά σωματεία πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες και να πορευτούν από κοινού:»Τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει τώρα να δραστηριοποιηθούν, να προχωρήσουν έγκαιρα σε ενημέρωση και ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων, σε μαζικές διαδικασίες βάσης.

Να πάρουν αποφάσεις για συντονισμό δράσης με τα αντίστοιχα σωματεία νοσοκομείων σε κάθε περιοχή. Να επιχειρήσουν να συγκροτήσουν σε κάθε περιοχή ένα πλατύ μέτωπο από συνδικαλιστικούς φορείς, μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις με στόχο τη σωτηρία των Νοσοκομείων και τη διασφάλιση για όλους τους πολίτες του δικαιώματος στην υγεία».

Δήμητρα Ευθυμιάδου