Η Ελβετία «αιμοδότης» της πτωχευμένης Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2015

  • Iatropedia
Η Ελβετία τροφοδοτεί με αίμα την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, φυσικά με το αζημίωτο... Ωστόσο, παρότι η Αθήνα δεν έχει πληρώσει εδώ και μήνες, η τροφοδοσία συνεχίζεται κανονικά! "Οι λογαριασμοί δεν πληρώνονται πια εδώ και κάποιους μήνες. Ωστόσο, αποφασίσαμε πριν από μερικές ημέρες να συνεχίσουμε το πλήρες φάσμα των αποστολών. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε στη μοίρα του τον πληθυσμό εξαιτίας των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων", δήλωσε ο Ρούντολφ Σβάμπε, διευθυντής της Ελβετικής Υπηρεσία Αιμοδοσίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η άτυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό δημόσιο στους προμηθευτές, εγχώριους και μη, έπληξε και την διαδικασία προμήθειας αίματος για τις ανάγκες της χώρας. Ο Ρούντολφ Σβάμπε διευκρίνισε ότι η αποστολή ασκών αίματος προς την χώρα μας είναι εγγυημένη έως το τέλος του έτους ενώ «στη συνέχεια πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση εκ νέου, διότι απλούστατα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις αποστολές αίματος από την τσέπη μας. Τα χρέη της Ελλάδας ανέρχονται στο μεταξύ σε 2εκατομμύρια ευρώ».

Και ο κ. Σβάμπε προσθέτει ότι ένας ασκός αίματος κοστίζει περί τα 200 ευρώ και επισημαίνει ότι «ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρίς στέλνει ετησίως 28.000 ασκούς αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας».

Τέλος, τόνισε ότι «προσπαθούμε από κοινού με το ελληνικό υπουργείο Υγείας να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό στο ζήτημα της αιμοδοσίας, ώστε η χώρα να είναι έως το 2020 σε θέση να καλύπτει μόνη της σχεδόν το σύνολο των αναγκών της. Όμως, θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Προς το παρόν οι Έλληνες δεν βλέπουν το ζήτημα της δωρεάς αίματος ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά τους»…