Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία συμμετέχει στην Πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με την οδοντιατρική περίθαλψη να συνεχίζει να αποτελεί τον «φτωχό συγγενή» του δημοσίου συστήματος Υγείας στη χώρα μας, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει το εξής παράδοξο: Να διαθέτει την υψηλότερη αναλογία οδοντιάτρων ανά κατοίκους μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και, ταυτόχρονα, να βρίσκεται στον «πάτο» της κατάταξης όσον αφορά την στοματική υγεία του πληθυσμού, φαινόμενα τα οποία θα μακροημερεύσουν όσο η οδοντιατρική παραμένει εκτός ασφαλιστικής κάλυψης. Αναμενόμενο, λοιπόν, η θέση του ελευθεροεπαγγελματία οδοντιάτρου να επιδεινώνεται.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) ανακοινώνει ότι:

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία συμμετέχει στην εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, την οποία έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, και καλεί όλους τους συναδέλφους οδοντιάτρους της χώρας μας να κάνουν έντονη την παρουσία τους στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις.

Το Δ.Σ. της ΕΟΟ υπενθυμίζει ότι περισσότερο από το 90% των οδοντιάτρων είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, με τη «δεξαμενή» των ασθενών τους να προέρχονται, σε υψηλό ποσοστό, από την μεσαία τάξη, η οποία υπέστη όλες τις γνωστές βαριές συνέπειες, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η οποία σοβεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Το αποτέλεσμα είναι ο κύκλος εργασιών των οδοντιάτρων της χώρας μας να δεχθεί ένα συντριπτικό πλήγμα, το οποίο οδήγησε και οδηγεί διαρκώς στη «λύση» της μετανάστευσης, ακόμη και στην οριστική εγκατάλειψη του επαγγέλματος.

Επίσης, το Δ.Σ. της ΕΟΟ επισημαίνει ότι οι νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, με τις οποίες μειώνονται από το 21% στο 13% οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αποδεικνύουν τη μεγάλη αδικία, την οποία υφίσταται από διετίας ο κλάδος μας, αδικία την οποία η ΕΟΟ, μαζί με τους άλλους συλλογικούς φορείς των επιστημόνων είχε κατ’ επανάληψη τονίσει, εις μάτην, στην κυβέρνηση, ενώ οι παλινωδίες στο συνταξιοδοτικό εξακολουθούν να θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του συστήματος και οξύνουν τις ανησυχίες μας για τη βιωσιμότητά του.

Τέλος, το Δ.Σ. της ΕΟΟ θεωρεί ακόμη ότι συνιστά άδικη μεταχείριση για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτοί να στερούνται παντελώς της ευεργετικής ρύθμισης του αφορολογήτου ορίου για τον Φόρο Εισοδήματος, ενώ ζητεί να αλλάξουν ριζικά οι απαράδεκτοι όροι για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας από τους ελευθέρους επαγγελματίες, όροι οι οποίοι αποκλείουν σχεδόν το σύνολο των ανέργων οδοντιάτρων από τη συγκεκριμένη παροχή του κοινωνικού κράτους της χώρας μας.

Το Δ.Σ. της ΕΟΟ ζητεί:

-Δημόσια και αναβαθμισμένη οδοντιατρική περίθαλψη για όλους.
-Πραγματική και όχι προσχηματική παροχή πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αγνοεί και απαξιώνει την παροχή της οδοντιατρικής περίθαλψης στο σύνολο του πληθυσμού.
-Αξιοπρεπή παρουσία της οδοντιατρικής στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με την πρόσληψη οδοντιάτρων και την ενίσχυση των υποδομών.
-Επαναφορά του αφορολογήτου ορίου για τον Φόρο Εισοδήματος και μείωση των φορολογικών συντελεστών.
-Ένταξη στη χαμηλότερη κλίμακα του ΦΠΑ (6%) για όλα τα αναλώσιμα και τα φάρμακα του οδοντιατρείου.
-Ανάπτυξη τεκμηριωμένων και αποτελεσματικών προγραμμάτων προληπτικής οδοντιατρικής περίθαλψης, ως κίνητρο προκειμένου οι πολίτες να έρχονται σε επαφή με τον οδοντίατρο και τις υπηρεσίες της οδοντιατρικής περίθαλψης.