Η εκπαίδευση και οι προοπτικές της χειρουργικής στην Ελλάδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στις 21-24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής και Χειρουργικό Forum 2018, η κορυφαία ανά διετία επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας.

Θα πραγματοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την Εθελοντική Δωρεά Αιμοποιητικών Κυττάρων/Μυελού των Οστών, καθώς και νέες εγγραφές εθελοντών δοτών σε συνεργασία µε την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙ∆ΑΣ».

Κύριος σκοπός της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι η δημιουργία ενός Επιστημονικού Προγράμματος υψηλού επιπέδου, εστιασμένου στις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις σε όλα τα θέματα που άπτονται της ειδικότητας της χειρουργικής,

Για την εξασφάλιση της επιτυχίας έχουν προσκληθεί χειρουργοί από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους και θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες τους προβληματισμούς τους.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται πολύ ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις σε αμφιλεγόμενα θέματα με την διαδραστική συμμετοχή των συνέδρων, ενώ θα αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να μεταφέρει τη γνώση και την εμπειρία τόσο σε νέους όσο και σε μεγαλύτερους χειρουργούς, μέσα από πληθώρα στρογγυλών τραπεζών, διαλέξεων, δορυφορικών συνεδριάσεων, επιλεγμένων βίντεο προβολών, αλλά και ελεύθερων ανακοινώσεων.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάδειξη θεμάτων που αφορούν στην εκπαίδευση του νέου χειρουργού και οι δυνατότητες επαγγελματικού προσανατολισμού και αποκατάστασης που παρουσιάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλες δράσεις ευαισθητοποίησης για Εθελοντική Δωρεά Αιμοποιητικών Κυττάρων/Μυελού των Οστών
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την Εθελοντική Δωρεά Αιμοποιητικών Κυττάρων/Μυελού των Οστών καθώς και νέες εγγραφές εθελοντών δοτών, σε συνεργασία µε την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙ∆ΑΣ».

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 από 10.00 πμ έως 16.00 μμ στο χώρο του Συνεδρίου, θα λειτουργεί ενημερωτικό stand για την εγγραφή νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Παράλληλα, την ίδια μέρα και ώρα 14.30-15.00 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ομιλία με θέμα «Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων και η συμβολή των εθελοντών δοτών μυελού των οστών» από την κα Ιωάννα Βαρελά, Βιολόγο και στέλεχος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Η Τράπεζα Εθελοντών ∆οτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙ∆ΑΣ» είναι µη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε από το Σύλλογο Φίλων Παιδιών µε Καρκίνο ΕΛΠΙ∆Α και την Πρόεδρό του κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται µμεταμόσχευση µυελού των οστών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Στη χώρα µας, ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι ακόμη μικρός και οι Έλληνες ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε µμεταμόσχευση λαμβάνουν μοσχεύματα κυρίως από το εξωτερικό.

Στην έκθεση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη σύγχρονη χειρουργική τεχνολογία, παρουσιάζεται ότι πιο σύγχρονο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζεται ένα νέο τεχνολογικό όπλο κατά του καρκίνου.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι επίσης η έκθεση αγιογραφίας με έργα του ζωγράφου E. Βαρλάμη με θεματολογία τον Άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, συνπροστάτη της ΕΧΕ.