Η ευτυχία κατοικεί όπου νομίζουμε εμείς

  • Iatropedia
Η πραγματική ευτυχία βρίσκεται εκεί όπου νιώθει κανείς σαν στο σπίτι του και η προσωπικότητά μας παίζει μεγάλο ρόλο στην επιλογή του ιδανικού τόπου διαμονής, υποστηρίζει σχετική έρευνα

Η προσωπικότητα επηρεάζει ακόμη και την επιλογή του μέρους που νιώθουμε πως θα ζήσουμε ευτυχείς, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Γνωρίσματα του ανθρώπινου χαρακτήρα όπως η προσήνεια, η καλή διάθεση, η εξωστρέφεια και η συναισθηματική σταθερότητα, φαίνεται πως συνδέονται άμεσα με την ικανοποίηση που αισθάνεται κανείς από την ζωή του ζώντας σε περιβάλλον στο οποίο νιώθει ότι του ταιριάζει.

Τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε ομάδα διεθνών ερευνητών και δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of the National Academy of Sciences) δείχνουν πως η επιλογή του τόπου διαμονής βασίζεται περισσότερο στην ψυχολογία παρά στο real estate καθώς το επίπεδο ευτυχίας αποτελεί συνάρτηση του περιβάλλοντος όπου ζούμε. «Είναι σύνηθες οι άνθρωποι να συζητούν πού είναι το καλύτερο μέρος για να ζήσουν, ωστόσο οι περισσότερες έρευνες τείνουν να εξετάζουν παράγοντες όπως εισόδημα και χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, παραλείποντας να εξετάσουν τις διαφορές της προσωπικότητας των ατόμων» επισημαίνει ο Δρ. Μάρκους Γιόκελα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Αναλύοντας δεδομένα από ένα δείγμα 56.000 ατόμων από το Λονδίνο, η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κυρίως στο κέντρο και στις αστικές περιοχές ήταν πιο ανοιχτοί και εξωστρεφείς ενώ όσοι κατοικούσαν πιο έξω ήταν λιγότερο εξωστρεφείς. Είναι ενδιαφέρον ότι οι «λιγότερο ευχάριστες» προσωπικότητες εντοπίσθηκαν στο δυτικό κεντρικό Λονδίνο –μια περιοχή γνωστή για την υψηλή εγκληματικότητα, την πυκνή κυκλοφορία πεζών και τις υψηλές τιμές ακινήτων.

«Οι περισσότεροι δεν έχουν την πολυτέλεια του πλήρους ελέγχου της ζωής τους, όμως λαμβάνοντας υπ’ όψιν την οικονομική τους δυνατότητα μπορούν να αποφασίσουν αν είναι σημαντικότερο να ζήσουν στο κέντρο της πόλης με την πολύβουη καθημερινότητα και τα μικρότερα σπίτια ή πιο έξω, όπου η ζωή είναι πιο αργή αλλά οι χώροι άπλετοι» λέει ο Δρ. Τζέισον Ρέντφροου του Πανεπιστημίου του Cambridge. Ίσως κάποια μέρα, αφού οι ερευνητές κατανοήσουν καλύτερα την σχέση μεταξύ προσωπικότητας, ευτυχίας και αστικού τοπίου, η επιλογή του ιδανικού τόπου διαμονής για εμάς να βασίζεται εξ ολοκλήρου στην επιστήμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βρείτε την ευτυχία τρώγοντας…φρούτα!

Δείτε ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη γη- ΦΩΤΟ