Η εφηβική παχυσαρκία επικίνδυνη για ορθοκολικό καρκίνο αργότερα

  • Iatropedia
Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα αγόρια στο τέλος της εφηβείας τους αντιμετωπίζουν διπλάσιες και πλέον πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου όταν θα είναι μεσήλικες, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Gut.

Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και όσοι έπασχαν από συστημική φλεγμονή στην ύστερη εφηβεία τους, επισημαίνουν ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Σουηδία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παλαιότερες έρευνες είχαν συνδέσει την παχυσαρκία και την συστημική φλεγμονή σε ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου, ωστόσο ελάχιστες έχουν εστιάσει πώς τέτοιες παθήσεις επηρεάζουν τα άτομα αυτά αργότερα στην ζωή τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κατάσταση της υγείας 239,658 νεαρών ανδρών ηλικίας 16-20 ετών που πέρασαν από υγειονομικές εξετάσεις πριν την στρατιωτική τους θητεία στις σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κατά την αξιολόγησή τους, ελέγχθηκε το βάρος, το ύψος τους και η ταχύτητα καθίζησης των ερυθρών τους αιμοσφαιρίων (Εrythrocyte Sedimentation Rate) στο πλαίσιο μέτρησης της φλεγμονής στο σώμα, όπως αυτή προσδιορίζεται από τον ρυθμό απόπτωσης των ερυθροκυττάρων.

Την εποχή της κατάταξής τους, σχεδόν το 12% είχε λιγότερο βάρος από το κανονικό, 81% είχε φυσιολογικό βάρος, 5% ήταν μέτρια υπέρβαροι, 1,5% εξαιρετικά υπέρβαροι και 1% ήταν παχύσαρκοι. Η παρακολούθησή τους σε βάθος χρόνου 35ετίας έδειξε ότι 885 εξ αυτών ανέπτυξαν ορθοκολικό καρκίνο, γεγονός που κατά τους ερευνητές πιστοποιεί ότι οι έχοντες υψηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI 27,5-30 kg/m2) είχαν διπλάσιες πιθανότητες για εκδήλωση της νόσου αργότερα ως ενήλικες.

Οι δε παχύσαρκοι με δείκτη σωματικής μάζας μεγαλύτερο από 30 kg/m2 κινδύνευαν 2,38 φορές περισσότερο. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες με υψηλή ESR (άνω των 15 mm/ώρα) οι οποίοι δεν έπασχαν από κάποια γνωστή φλεγμονώδη πάθηση του εντέρου όταν κατετάγησαν, βρέθηκαν να έχουν 63% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου ως μεσήλικες σε σύγκριση με εκείνους που εμφάνιζαν χαμηλότερη ταχύτητα ESR –10 mm/ώρα και κάτω.