Η Demi Lovato έχει διπολική διαταραχή. Μάθετε τι είναι αυτό ακριβώς

  • Iatropedia
Παρά το γεγονός ότι έφερνε εις πέρας πολυάριθμες συναυλίες σε όλο τον κόσμο, η διάσημη τραγουδίστρια Demi Lovato αποκάλυψε ότι συχνά αισθανόταν έντονη κατάθλιψη και δεν ήξερε το γιατί.

Χρειάστηκε παρέμβαση από την οικογένειά της για να πειστεί να πάει σε κάποιον ειδικό και, πλέον, νιώθει αρκετά άνετα με τον εαυτό της ώστε να παραδεχτεί δημοσίως ότι έχει μια ψυχική ασθένεια.

Η Demi Lovato διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή και τώρα η 22χρονη σταρ λέει ότι νιώθει “ανακούφιση” που γνωρίζει τι ακριβώς της συνέβαινε τόσο καιρό. Είναι μια κατάσταση που επηρεάζει σοβαρά την διάθεση και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε σκέψεις αυτοκτονίας.

Τι είναι ακριβώς η διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή (παλαιότερα ήταν γνωστή ως μανιοκατάθλιψη) προκαλεί ακραίες εναλλαγές της διάθεσης που περιλαμβάνουν απότομη συναισθηματική ευεξία (υπομανία) και εξίσου απότομη κατάθλιψη. Όταν ένα άτομο είναι καταθλιπτικό, μπορεί να αισθάνεται απελπισία και να χάσει το ενδιαφέρον ή την ευχαρίστηση στις περισσότερες δραστηριότητες. Όταν, όμως, η διάθεσή του “μετατοπιστεί” προς την άλλη κατεύθυνση, μπορεί να νιώσει ευφορία και να είναι γεμάτο ενέργεια. Αυτές οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να συμβούν από λίγες φορές το χρόνο ή και αρκετές φορές την εβδομάδα.

Παρά το γεγονός ότι η διπολική διαταραχή είναι μια διασπαστική, μακρόχρονη κατάσταση, είναι εφικτό να τεθεί υπό έλεγχο με κάποιο εξειδικευμένο για το κάθε άτομο σχέδιο θεραπείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διπολική διαταραχή μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα και ψυχολογική υποστήριξη (ψυχοθεραπεία).

Συμπτώματα

Τα διαγνωστικά κριτήρια για τη διπολική και σχετικών διαταραχών με βάση το συγκεκριμένο τύπο της διαταραχής:

Διπολική διαταραχή τύπου 1

Όταν το άτομο έχει τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να προηγείται ή να ακολουθείται από υπομανία ή μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια. Τα συμπτώματα της μανίας προκαλούν σημαντική βλάβη στη ζωή του ατόμου και μπορεί να απαιτούν νοσηλεία ή να προκαλέσουν αποκοπή από την πραγματικότητα (ψύχωση).

Διπολική διαταραχή τύπου 2

Ισχύει όταν το άτομο έχει τουλάχιστον ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο, διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων και τουλάχιστον ένα υπομανιακό επεισόδιο που διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, αλλά δεν είχε ποτέ ένα μανιακό επεισόδιο. Τα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια ή οι απρόβλεπτες αλλαγές στη διάθεση και στη συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία ή δυσκολία σε πολλούς τομείς της ζωής του ατόμου.

Κυκλοθυμική διαταραχή

Όταν επί τουλάχιστον δύο χρόνια (ή ένα έτος για παιδιά και εφήβους) το άτομο έχει πολλές περιόδους με συμπτώματα υπομανίας (λιγότερο σοβαρά από ό,τι ένα μείζον υπομανιακό επεισόδιο) και περιόδους καταθλιπτικών συμπτωμάτων (λιγότερο σοβαρά από ό,τι ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο). Κατά την περίοδο αυτή, τα συμπτώματα εμφανίζονται τουλάχιστον στο ήμισυ του χρόνου και ποτέ δεν εξαφανίζονται τελείως για περισσότερο από δύο μήνες. Τα συμπτώματα προκαλούν σημαντική δυσφορία σε σημαντικούς τομείς της ζωής του ατόμου.

Άλλοι τύποι

Αυτοί περιλαμβάνουν διπολική διαταραχή και άλλες συναφείς νόσους, που “πυροδοτούνται” από άλλες σοβαρές νόσους, όπως η νόσος του Cushing, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διπολική διαταραχή τύπου-2 δεν είναι μια ηπιότερη μορφή της διπολικής διαταραχής τύπου-1, αλλά μια ξεχωριστή διάγνωση. Ενώ τα μανιακά επεισόδια της διπολικής διαταραχής τύπου-1 μπορεί να είναι σοβαρά και επικίνδυνα, τα άτομα με διπολική διαταραχή τύπου-2 μπορεί να είναι καταθλιπτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

http://www.bbc.co.uk/

http://www.mayoclinic.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι και πως αντιμετωπίζουμε μια κρίση πανικού

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος