Η… ασχημάτιστη κυβέρνηση μπροστά στο χάος του ΕΣΥ!

  • Iatropedia
Είτε αν η χώρα κατορθώσει να βγάλει κυβέρνηση, είτε αν πάμε σε νέα εκλογική αναμέτρηση, το βέβαιον είναι ένα: οι νέοι κυβερνώντες θα βρεθούν μπροστά σε ένα χάος σε αυτό του ΕΣΥ, που μάλλον μοιάζει πιο δύσκολο στην ανασύνταξή του από τη δημιουργία της ίδιας της κυβέρνησης. Και αυτό επειδή σε εποχές μνημονίου και ακυβερνησίας οι έχοντες την εξουσία θα βρεθούν μπροστά σε ένασχεδόν κατεστραμμένο ΕΣΥ και σε έναν ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτούμενο με δεκάδες προβλήματα. Τι θα παραλάβει ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός και τι θα κληθεί να αντιμετωπίσει;

Νοσοκομεία

Τον τρόπο να αποκτήσουν άμεσα κονδύλια τα νοσοκομεία όλης της χώρας προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, θα πρέπει να βρει άμεσα ο νέος υπουργός που θα αναλάβει να βάλει -έστω και σε εποχή μνημονίου- μια τάξη στο ΕΣΥ.

Άλλωστε τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι χωρίς υλικά αλλά και χωρίς εφημερίες. Και αυτό διότι τα συνεχή «ψαλιδίσματα» στη χρηματοδότηση τα έχουν καταστήσει ακόμη πιο προβληματικά από ότι ήταν.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις συνεχείς περικοπές απουσιάζουν από τα ράφια των νοσοκομείων βασικά αναλώσιμα υλικά με αποτέλεσμα οι ασθενείς σε πολλές περιπτώσεις να είναι υποχρεωμένοι να φέρνουν ακόμη και από το σπίτι τους.

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, πολλοί συγγενείς ασθενών κουβαλούν από το σπίτι τους από σεντόνια μέχρι βαμβάκι και χαρτιά καθαριότητας.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Άμεσα θα πρέπει να εξευρεθούν χρήματα για την αποπληρωμή των προμηθευτών αλλά και των εφημεριών δεδομένου ότι οι προμηθεύτριες εταιρείες παραμένουν απλήρωτες εδώ και 1,5 χρόνο ενώ δεν υπάρχουν και κονδύλια για τις εφημερίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ έχουν κοπεί ήδη κατά 50%, πολλές εφημερίες που θα γίνουν από δω και πέρα είναι άγνωστο αν θα πληρωθούν.

ΕΟΠΥΥ

Έναν οργανισμό που παρουσιάζει προβλήματα από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας του θα παραλάβει η νέα κυβέρνηση. Τα προβλήματα είναι γνωστά λίγο πολύ σε όλους τους κομματικούς σχηματισμούς που πιθανώς θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση αλλά η λύση είναι άγνωστη. Και αυτό διότι από την πρώτη στιγμή απουσίαζε από το Ταμείο του ΕΟΠΥΥ 1,5 δις με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί γιατροί, φαρμακοποιοί και λοιποί πάροχοι υπηρεσιών.

Οι ασθενείς από την άλλη βλέπουν τα ποσοστά συμμετοχής τους στα έξοδα περίθαλψης να ανεβαίνουν μέρα με την ημέρα, τόσο σε φάρμακα όσο και σε εξετάσεις καθώς ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει όλο και λιγότερα.

Τρόικα

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να έρθει η τρόικα στην Αθήνα προκειμένου να ελέγξει την πορεία του προγράμματος δανεισμού που έχει υπογράψει η χώρα και που έχει στείλει στα …τάρταρα την υγεία. Με βάση τον προγραμματισμό οι δανειστές μας επρόκειτο να έρθουν στις 20 Μαΐου αλλά με βάση τη ρευστή πολιτική κατάσταση το πιο πιθανό είναι να αναβληθεί η επίσκεψή τους.

Άλλωστε τα πάντα θα μείνουν πίσω τις επόμενες ημέρες λόγω των εκλογών και συνεπώς ελάχιστες διαφοροποιήσεις θα διαπιστώσουν από την τελευταία τους επίσκεψη.

Οι τροικανοί πάντως έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα φάρμακα κυρίως τα οποία παρουσιάζουν ανοδική τάση αντί να περιορίζονται. Η φαρμακευτική δαπάνη ανεβαίνει επικίνδυνα παρά τις συνεχείς περικοπές από τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Άλλωστε όπως έχει γράψει το iatropedia υπάρχουν περίπου 50 εκατ. ευρώ μηνιαίως σε φάρμακα τα οποία …περισσεύουν και κάνουν τη δαπάνη να ξεφεύγει κατά πολύ από τα 2,88 δις που έχει υπολογισθεί ετησίως. Συνεπώς κοντά στα 600 εκατ. ευρώ αναζητούν μέχρι στιγμής ….ανάδοχο και όλα δείχνουν ότι θα χρεωθούν αναγκαστικά στα νοσοκομεία ώστε να μην αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη της κοινωνικής ασφάλισης.