Η απάντηση του ΟΚΑΝΑ στις καταγγελίες των εργαζομένων για τα προβλήματα του Οργανισμού

  • Γιάννα Σουλάκη
ΟΚΑΝΑ
Απάντηση στο ρεπορτάζ του Iatropedia.gr για τα πολυδαίδαλα διοικητικά και στεγαστικά προβλήματα του υπάρχουν στον Οργανισμό Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, απέστειλε η Διοίκηση του Οργανισμού, η οποία ... πετά το μπαλάκι στο Υπουργείο Υγείας.

Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ως άλλος Πόντιος Πιλάτος «νίπτει τας χείρας της», κάτι που είναι και επίκαιρο λόγω των ημερών, καθώς όπως λέει: «δεν είναι δυνατόν η παρούσα Διοίκηση να χρεώνεται τα όποια προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις και τα οποία απορρέουν από την προχειρότητα με την οποία στήθηκαν και στεγάστηκαν στο παρελθόν οι δομές«, ενώ πετάει το μπαλάκι στην «κακοκαιρία», αλλά και το «εποπτεύον Υπουργείο Υγείας το οποίο έχει ενημερωθεί επανειλημμένα».

Διαβάστε επίσης: Απίστευτο! Κατέρρευσε οροφή κέντρου του ΟΚΑΝΑ – Υπουργός και Διοίκηση…στον κόσμο τους

«Η συνολική και οριστική λύση της στέγασης των θεραπευτικών μονάδων του ΟΚΑΝΑ και πάγιο αίτημα της Διοίκησης του Οργανισμού, που έχει ήδη κατατεθεί στο εποπτεύον Υπουργείο, είναι η πλήρης ενσωμάτωσή τους στο χώρο των νοσοκομείων, προκειμένου να λυθούν τα όποια τεχνικά προβλήματα αλλά και να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι θεραπευόμενοι και να να μειωθεί ο κοινωνικός στιγματισμός», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Τέλος η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ αρνείται την ύπαρξη «κρυφών λιστών αναμονής».

Στη Διοίκηση απαντούν εκ νέου οι εργαζόμενοι.

ΟΚΑΝΑ

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Λίγες ημέρες μετά τον Δημόσιο Απολογισμό του ΟΚΑΝΑ παρουσία του Υπουργού Υγείας την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ επιδίδεται σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων, διακινώντας ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες τόσο για την κατάσταση των κτιρίων, όσο και για το προσωπικό και τους θεραπευόμενους του Οργανισμού.

Μεμονωμένα θέματα που έχουν ήδη διευθετηθεί και αντιμετωπιστεί στο παρελθόν ή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη προς διευθέτησή τους, παρουσιάζονται δήθεν ως επείγοντα και χρονίζοντα προβλήματα του ΟΚΑΝΑ, με σκοπό να δημιουργηθεί παραπλανητική εικόνα «κατάρρευσης» του Οργανισμού και να προωθηθεί η πλήρης προεκλογική καταστροφολογία.

Ειδικότερα για τη θεραπευτική μονάδα του Οργανισμού που στεγάζεται σε κτίσμα που ανήκει στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, διακινήθηκαν φωτογραφίες που είχαν ληφθεί προ μηνός, όταν όντως παρουσιάστηκε πρόβλημα στο συγκεκριμένο κτήριο ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ. Εκείνο που ΔΕΝ αναφέρθηκε ήταν η ΠΛΗΡΗΣ αποκατάσταση της βλάβης μέσα σε δύο εβδομάδες, με επείγουσες διαδικασίες και ίδια μέσα.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ εκ μέρους του «αμερόληπτου» ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων φωτογραφίες της Μονάδας του ΚΑΤ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ;

Ανακοινώσεις και συνεντεύξεις εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων με τέτοιο περιεχόμενο είναι προφανές ότι γίνονται όχι για την προαγωγή της εύρυθμης λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ αλλά με πρόθεση στοχοποίησης εξυπηρετώντας ίδιους σκοπούς και με γνώμονα την εκάστοτε πολιτική συγκυρία. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί το πώς επιμέρους περιστατικά και προβλήματα ανάγονται σε συνολική εικόνα, ενώ αποσιωπούνται πλήρως ενέργειες που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του Οργανισμού και των υπηρεσιών του.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν η παρούσα Διοίκηση να χρεώνεται τα όποια προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις και τα οποία απορρέουν από την προχειρότητα με την οποία στήθηκαν και στεγάστηκαν στο παρελθόν οι δομές του Οργανισμού χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές και σε προκατασκευασμένα κτίρια με περιορισμένο χρόνο ζωής.

Τα προβλήματα αυτά ουδέποτε προσπαθήσαμε να τα κρύψουμε, αντίθετα έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα το εποπτεύον Υπουργείο Υγείας. Επίσης, παρά το γεγονός ότι ο ΟΚΑΝΑ δεν διαθέτει κατάλληλα στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση φθορών και ζημιών. Αλλά από το γεγονός ότι κάποια κλιματιστικά – επί του συνόλου των 800 πανελλαδικά – χρειάζονται επισκευή ή ότι μία στέγη χρειάζεται μόνωση και μία άλλη επισκευή έως τη διαπίστωση ότι ο ΟΚΑΝΑ «διαλύεται» υπάρχει τεράστια απόσταση και δείχνει τις προθέσεις αυτών που διακινούν αυτές τις υπερβολές.

Τέλος, το αντιπολιτευτικό μένος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων προκαλεί θυμηδία στην περίπτωση της ανακάλυψης της «εσωτερικής λίστας» του ΟΚΑΝΑ, όταν απορροφήθηκε επιτέλους η λίστα αναμονής για θεραπεία. Όταν οι διάφορες κασσάνδρες, που εδώ και μήνες διέψευδαν το γεγονός, διαψεύστηκαν οι ίδιες, ανακάλυψαν άλλες λίστες, κρυφές, εσωτερικές, μυστικές. Ας μας εξηγήσουν τι εννοούν, και αν αναφέρονται σε περιπτώσεις ατόμων που εκούσια ή ακούσια διακόπτουν τη θεραπεία, ας μας υποδείξουν τους υπεύθυνους.

Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ενεργεί πάντα με γνώμονα την πρόσβαση όλων των εξαρτημένων στη θεραπεία, καθώς και την εξυγίανση και αναβάθμιση του Οργανισμού διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία, την ποιοτική φροντίδα των εξαρτημένων ατόμων και το δημόσιο συμφέρον».

Η απάντηση των εργαζομένων στην… απάντηση της Διοίκησης:

Απάντηση στην ανακοίνωση της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ απέστειλε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, κ. ΄Αγγελος Αγγελίδης

«Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, αντί να αντιπολιτεύεται τους εργαζόμενους και να αυτοαποθεώνεται θα μπορούσε να απαντήσει επιτέλους στα ερωτήματα και τις καταγγελίες του Συλλόγου ή να δώσει τις λύσεις που χρειάζονται. Αντ’ αυτού καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες και εκμετάλλευση της «εκάστοτε πολιτικής συγκυρίας.» Σίγουρα οι σημερινοί Διοικούντες στον Οργανισμό (οι οποίοι μέχρι πριν τέσσερα χρόνια ήταν εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ) γνωρίζουν από τέτοια παιχνίδια, γιατί στο πρόσφατο παρελθόν, το οποίο καταγγέλλουν, κατείχαν διευθυντικές και άλλες θέσεις ευθύνης και ταυτόχρονα συμμετείχαν σε όλες τις διεκδικήσεις του Συλλόγου, τις οποίες εξαργύρωσαν με την τοποθέτηση τους από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη Διοίκηση του Οργανισμού. Οι Διοικήσεις στον Οργανισμό έρχονται, φτιάχνουν τα βιογραφικά τους και παρέρχονται. Εμείς, όμως οι εργαζόμενοι είμαστε αυτοί που δίνουμε διαχρονικά τον καθημερινό αγώνα για έναν ΟΚΑΝΑ δημόσιο, δωρεάν, με υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών για τους θεραπευόμενούς μας».