Η “ανθρωπογεωγραφία” των απεργών του ΕΟΠΥΥ! Οι γιατροί που ανεβάζουν την…πίεση στον Άδωνι

  • Iatropedia
Πολλοί λένε ότι από την πρώτη στιγμή που ο Άδωνις Γεωργιάδης πέρασε την πύλη της οδού Αριστοτέλους στο υπουργείο Υγείας, είχε βάλει στόχο να “καθαρίσει” τον ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ).

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μετά από συνεργασία και με την Task Force το σχέδιο βγήκε και είναι υπό υλοποίηση. Και είναι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται εδώ και εβδομάδες αντιμέτωποι με τον Άδωνι Γεωργιάδη τους οποίους…αναγκάζεται να συναντά συχνά πυκνά χωρίς να είναι και πολύ χαρούμενος γι αυτό. Ποιοι είναι όμως οι συνδικαλιστές που πρωταγωνιστούν στις απεργίες του ΕΟΠΥΥ;

Οι εκπρόσωποι των γιατρών κατά την έξοδό τους από το Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Πρώτος στις συναντήσεις με τον Άδωνι, ως παλαιότερος άλλωστε, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος. Ο κ.Βλασταράκος μπορεί να εκπροσωπεί όλους τους γιατρούς της χώρας είναι όμως και ο ίδιος άνθρωπος του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) και γνωρίζει καλά το σύστημα. Αποτελεί συνήθως τον πιο ψύχραιμο της υπόθεσης που προσπαθεί να συγκεράσει τις απόψεις των διαφορετικών “φυλών” των γιατρών που εργάζονται στο σύστημα αλλά και των ιδιωτών. Είναι εκείνος που συνήθως τα ..ακούει λιγότερο από τον υπουργό Υγείας και λόγω …παλαιότητας και λόγω των ήπιων τόνων που συνήθως διατηρεί κυρίως λόγω χαρακτήρα.

Ο Μιχάλης Βλασταράκος ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αντώνη Μπέζα

Αντίστοιχα ήπιων τόνων αλλά με πυγμή όταν χρειάζεται είναι και ο αριστερός (του ΣΥΡΙΖΑ) Γιάννης Μπασκόζος που διατηρεί τη θέση του Αντιπροέδρου στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Κι επειδή είναι …“Συριζαίος” αποτελεί κόκκινο πανί για τον Άδωνι Γεωργιάδη, έστω κι αν αναγκάζεται να συνομιλεί μαζί του χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Άλλωστε ο κ.Μπασκόζος θεωρείται στους κύκλους των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ, ο επόμενος υπουργός Υγείας γεγονός που κάνει τον νυν υπουργό να είναι πιο συγκρατημένος. Εξάλλου ο κ.Μπασκόζος είναι γνωστός και στους «δεξιούς» της Υγείας ότι»στριμώχνει» με πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις -σχεδον δημοσιογραφικές- τους κυβερνητικούς υπευθύνους.

Ενδεχομένως γι αυτό και ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ να είναι αποδεκτός στους κύκλους των γιατρών ακόμη και από τους δεξιούς συνδικαλιστές.

Ο Γιάννης Μπασκόζος αντιπρόεδρος του ΠΙΣ

Στο πλευρό των δύο ανδρών του ΠΙΣ και μία γυναίκα. Η ταμίας Βαρβάρα Ανεμοδουρά, γνωστή σε φίλους και εχθρούς ως Βάνα. Παρότι ανήκει στο χώρο της ΝΔ είναι αυτή που μιλά περισσότερο και διαμαρτύρεται πιο έντονα από όλους στις συναντήσεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη. “Ωχ ποιος ακούει τη Βάνα πάλι” φέρεται να είπε πρόσφατα σε συνεργάτες του ο υπουργός Υγείας γνωρίζοντας το …πολύωρο των διαμαρτυριών της Βαρβάρας Ανεμοδουρά. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι παρότι είναι δεξιών ιδεολογιών δε διστάζει να τα λέει έξω από τα δόντια και στους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η ταμίας του ΠΙΣ Βαρβάρα Ανεμοδουρά

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Θανάσης Αποστολόπουλος είναι ίσως από τους λίγους που γνώριζε ή υποψιαζόταν από την αρχή το γκρίζο μέλλον του ΕΟΠΥΥ και του κλάδου του. Γνώστης άλλωστε του συστήματος αλλά και με καλές προσβάσεις στη ΝΔ, είχε πληροφορηθεί από νωρίς το τι σχεδιαζόταν για τους γιατρούς. Προσπάθησε μάλιστα στην αρχή μέσω της διπλωματικής οδού να βρεθεί η χρυσή τομή αλλά γρήγορα κατάλαβε πως ο κύβος είχε ριφθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι όταν επισκέπτεται το γραφείο του υπουργού Υγείας είναι μονίμως αγέλαστος και με σοβαρό ύφος γνωρίζοντας το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Θανάσης Αποστολόπουλος

Από τους πιο θορυβώδεις του ΕΟΠΥΥ ο Γιάννης Χρονόπουλος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Ο κ.Χρονόπουλος Μεσσήνιος στην καταγωγή και …κοντοχωριανός του Αντώνη Σαμαρά είναι εκείνος που πρώτος βγήκε στους τηλεοπτικούς δέκτες ως μαινόμενος ταύρος κατά του Άδωνι Γεωργιάδη και των αλλαγών που προωθεί.

Λέγεται μάλιστα ότι ο υπουργός Υγείας τον βλέπει και του…σηκώνεται η τρίχα.

Ο Γιάννης Χρονόπουλος γνωστός στα συνδικαλιστικά δρώμενα χρόνια τώρα, δηλώνει αποφασισμένος να δώσει τη μάχη για τον κλάδο του έστω κι αν “διαγραφεί από παντού” όπως λένε συνάδελφοί του.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Γιάννης Χρονόπουλος

Πιο ήπιος αλλά με αριστερές καταβολές που κινεί τα νήματα αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά είναι ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ της Αττικής Παναγιώτης Ψυχάρης. Είναι το ίδιος πρόσωπο που έκανε τον Άδωνι Γεωργιάδη να βγει από τα ρούχα του καθώς κατόρθωσε να εκλεγεί πρόεδρος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του κλάδου για πρώτη φορά ανατρέποντας τα δεξιά κατεστημένα δεκαετιών.

Ο κ.Ψυχάρης επίσης Μεσσήνιος στην καταγωγή είναι εκείνος που έκανε τον υπουργό υγείας πρόσφατα να λέει εκνευρισμένος προς όλες τις πλευρές: “αφού οι γιατροί ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, θα υιοθετήσουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ” το οποίο προέβλεπε ενιαίες συνθήκες εργασίας για όλους τους γιατρούς και μάλιστα πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής Παναγιώτης Ψυχάρης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιοι εξαιρούνται από το χαράτσι των 25 ευρώ για νοσηλεία στο ΕΣΥ;

Τα μεγάλα χαράτσια του Άδωνι! Πως θα αλλάξει τα…φώτα στους ασθενείς μετά τα Φώτα!

Ποδαρικό με κούρεμα στα φάρμακα το 2014! Πως θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι τις συνταγές

Πως κάνουν διάγνωση οι Έλληνες του μνημονίου…Ποιος είναι ο νέος γιατρός τους!