Οι ανταγωνιστικές αθλοπαιδιές και ο… τζόγος μοιράζονται πολλά κοινά!

  • Iatropedia
Τα αδιόρατα σημάδια του εθισμού στον τζόγο –πολλή ενέργεια, παράλογες προσδοκίες, ακραία ανταγωνιστικότητα, διαστρεβλωμένη αισιοδοξία και δείκτης ευφυΐας άνω του μετρίου– συχνά είναι ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τους ανταγωνιστικούς αθλητές. Μήπως τελικά υπάρχουν περισσότερα κοινά απ’ ότι νομίζουμε;

Πόση σχέση έχουν στ’ αλήθεια τα ανταγωνιστικά αθλήματα και ο εθισμός στα τυχερά παίγνια; Ελάχιστες έρευνες έχουν ασχοληθεί με την επικράτηση μεταξύ των αθλητών μιας συμπεριφοράς που θυμίζει αυτή του εθισμένου παίκτη όμως ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan αποφάσισαν να διερευνήσουν τα ανησυχητικά αυτά σημάδια.

Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση American Journal of Addictions, μαθητές ηλικίας Λυκείου που ασχολούντο με έντονα ανταγωνιστικά σπορ παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο να… τζογάρουν σε προβληματικό βαθμό και συχνότητα. Για τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας που συμμετείχαν σε ανταγωνιστικά αθλήματα, ο κίνδυνος να παθιαστούν με τα τυχερά παιχνίδια συχνά ήταν μεγαλύτερος, επισημαίνουν οι Ισραηλινοί ερευνητές.

Αναλύοντας τις απαντήσεις που έδωσαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο 316 μαθητές ηλικίας 14 έως 19 ετών, οι επιστήμονες διεπίστωσαν μια σημαντική διαφορά μεταξύ των νέων που ασχολούντο με έντονη άσκηση και εκείνων που συμμετείχαν σε ομαδικά ανταγωνιστικά σπορ: οι τελευταίοι έπαιζαν πιο συχνά λόττο, «ξυστό», χαρτιά και άλλα τυχερά παιχνίδια και στοιχημάτιζαν σε αγώνες. «Ο αντικειμενικός σκοπός των ανταγωνιστικών αθλημάτων είναι η νίκη της ομάδας ενώ ο στόχος των εντατικά γυμναζόμενων είναι η διατήρηση της υγείας και της φυσικής τους κατάστασης» εξηγεί η Δρ. Belle Gavriel-Fried της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Τα σχολεία θα πρέπει να εντάξουν προγράμματα πρόληψης του εθισμού στον τζόγο για τα παιδιά που μετέχουν σε ανταγωνιστικά αθλήματα, τονίζουν οι ειδικοί. Ο λόγος είναι ότι οι ανταγωνιστικοί αθλητές διακατέχονται από μια εγγενή παρότρυνση να νικήσουν με κάθε κόστος, και αυτό ενισχύει την συμπεριφορά του τζογαδόρου…