Η αλληλεγγύη και η τέχνη μεταμορφώνουν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από την άνοιξη του 2018 μέλη του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ και εθελοντές αλλάζουν την όψη του κτιρίου, βάφοντας τους χώρους του και πραγματοποιώντας μια εικαστική παρέμβαση που περιλαμβάνει τη δημιουργία σειρά τοιχογραφιών, με εικόνες και κοινωνικά μηνύματα.

Η πολύμηνη δράση ονομάζεται Πέρα(σ)μα στη δημιουργία και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου με μια μεγάλη, ανοικτή γιορτή στον χώρο του σχολείου.

Την πρωτοβουλία του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ στηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, που βρέθηκαν στο σχολείο το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και αναμίχθηκαν με τα μέλη και τους εθελοντές του προγράμματος ζωγραφίζοντας μαζί τους.

Σε κλίμα δημιουργικής συνεργασίας και συγκίνησης άνθρωποι όλων των ηλικιών συνέβαλαν εθελοντικά στην προσπάθεια «με αισθήματα αλληλεγγύης και αποδοχής», «σπάζοντας τα στερεότυπα που περιθωριοποιούν», όπως τόνισαν οι ίδιοι στο μήνυμα που έστειλαν στα μέλη του θεραπευτικού προγράμματος.

Οι τοιχογραφίες που θα αντικρίζουν κάθε μέρα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος μεταφέρουν μηνύματα ενάντια στο κοινωνικό ρατσισμό, τον σχολικό εκφοβισμό και την κοινωνική ανισότητα. Ενθαρρύνουν την ελευθερία της έκφρασης και υπογραμμίζουν τη σημασία της ομαδικότητας και της συνύπαρξης, σε μια κοινωνία που περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να επενδύσει στο «μαζί».

Η δράση σχεδιάστηκε και υλοποιείται από 40 μέλη του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, με τη συνδρομή 15 μελών της θεραπευτικής κοινότητας, 6 μελών προσωπικού του θεραπευτικού προγράμματος, και τη συνεργασία εικαστικών καλλιτεχνών και μελών της σχολικής κοινότητας, δασκάλων, μαθητών και γονιών.

Αυτή δεν είναι η πρώτη ανάλογη πρωτοβουλία του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ. Επιδιώκοντας να ενισχύσει την προσπάθεια για κοινωνική επανένταξη των μελών του ως ενεργών πολιτών που κάνουν πράξη στην καθημερινότητα την αλληλεγγύη και την ομαδικότητα που βιώσαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το πρόγραμμα έχει πραγματοποιήσει και άλλες παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπου και εδρεύει.

Επιπλέον το Πέρα(σ)μα στη δημιουργία έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει την εκπαιδευτική κοινότητα, να ενδυναμώσει τους δεσμούς της τοπικής κοινωνίας και να προσφέρει στα παιδιά ένα μάθημα ζωής για την αξία της ομαδικότητας.

Το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους εικαστικούς εθελοντές για την πολύτιμη βοήθεια τους, τους μαθητές και τους δασκάλους για τη πολύ καλή συνεργασία, τους κατοίκους που αγκαλιάζουν την προσπάθεια, την εταιρεία ΤΡΑΚΑΔΑΣ για την προσφορά των υλικών, και όσους ακόμα βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου.

Το ταξίδι συνεχίζεται…