Οι 300 όχι του Λεωνίδα αλλά του… Ανδρέα!

  • Iatropedia
Σάλος έχει προκληθεί μετά τις αποκαλύψεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της τρόικας η οποία αποδίδει την αποτυχία του μνημονίου στις προσλήψεις κάτω από το τραπέζι που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση, στο υπουργείο Υγείας έγιναν 300 μόνο στην κεντρική υπηρεσία. Τι απαντά ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι συνεργάτες του;

Για άλλους οι διαπιστώσεις της τρόικα ήταν αναμενόμενες καθώς ρουσφέτια γίνονται και σε εποχή μνημονίου. Για κάποιους άλλους είναι απλώς άλλο ένα χτύπημα από τους δανειστές μας με αφορμή και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν.

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της τρόικας στην Αθήνα με έκθεσή της (Βήμα της Κυριακής) σημειώνει ότι το προσωπικό αντί να μειωθεί αυξήθηκε.

Όπως σημειώνουν οι δανειστές μας ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτός από τις περίπου 300 προσλήψεις που έκανε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου για να καλύψει τα δύο τρίτα των θέσεων που έμειναν κενές λόγω συνταξιοδότησης, ενέκρινε περίπου 6.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ που πλέον απασχολεί (νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό) συνολικά 88.907 άτομα και παρ’ αυτά το επίπεδο παροχών υγείας φθίνει.

Οι σημειώσεις της τρόικα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του πρώην υπουργού Υγείας ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τη σχετική ανακοίνωση δεν υπογράφει ο ίδιος αλλά ο στενός του συνεργάτης Ευθύμης Καρδαράς, υπεύθυνος επικοινωνίας του πρώην υπουργού επί διετίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση: «ο Ευθύμης Καρδαράς επιστημονικός συνεργάτης του κ Λοβέρδου και πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΥΥΚΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Λοβέρδου , ως Υπουργού Υγείας δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσληψη στη κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2009 πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το 2010 με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και σε συνεννόηση με τους εταίρους της οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας εξαιρέθηκαν από τον κανόνα 1 προς 5. Με τα από αυτή την εξέλιξη η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κάνοντας ένα τιτάνιο αγώνα κατάφερε να τοποθετήσει στα νοσοκομεία τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από το διαγωνισμό 7Κ του 2008 νοσηλευτές, αναγνωρίζοντας την τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ.

Το 2011 ο κανόνας 1- 5 στις προσλήψεις εφαρμόστηκε και στο υπουργείο Υγείας. Με βάση τον κανόνα αυτό, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην πρόσληψη 680 γιατρών, η σχετικές κρίσεις τους είχαν ξεκινήσει το 2009, διαφορών ειδικοτήτων και 2500 νοσηλευτών . Υπενθυμίζουμε την έντονη δημόσια αντίδραση του τότε υπουργού κ, Λοβέρδου ο οποίος και δημόσια είχε δηλώσει πως αν ήταν στο χέρι του δεν θα προσλάμβανε ιατρικό προσωπικό αλλά μόνο νοσηλευτικό.

Οποιαδήποτε αλλά στοιχεία σχετικά με προσλήψεις στο Υπουργείο Υγείας είναι ανακριβή».