Οι 250 “προύχοντες” του ΕΣΥ! Γιατροί δύο ταχυτήτων στα νοσοκομεία

  • Iatropedia
Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να επιμένει και να διατυμπανίζει ότι όλοι οι γιατροί που θα μεταφερθούν από τον ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) στο ΕΣΥ, να πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αυτό όμως δεν ισχύει για όλους...Ποιοι είναι οι τυχεροί

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τη σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα πρέπει να αποδεχθούν οι περίπου 5500 γιατροί του ΕΟΠΥΥ για να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Θα πρέπει δηλαδή να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία αφού υποχρεούνται να περάσουν πριν την αίτησή για πρόληψη από την εφορία.

Μάλιστα είναι ένα σημείο στο οποίο από τη πρώτη στιγμή ο Άδωνις Γεωργιαδης επέμενε με περισσή εμμονή λέγγοντας ότι αποτελεί τον βασικό πυλώνα της μεταρρύθμισης του.

Ωστόσο ο υπουργός Υγείας ξεχνά περίπου 250 γιατρούς των νοσοκομείων του πρώην ΙΚΑ που μεταφέρθηκαν στο ΕΣΥ αλλά χωρίς να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, πλάι στους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά έχουν και δικαίωμα για ιδιωτικό ιατρείο.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι στο ΕΣΥ θα υπάρχουν πλέον ξεκάθαρα και με τη βούλα του υπουργείου, γιατροί δύο ταχυτήτων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχέδιο για αλλαγή των σχέσεων εργασίας των 250 γιατρών παρότι έχει τεθεί πολλές φορές στο τραπέζι των συζητήσεων του Άδωνι Γεωργιάδη από διάφορα στελέχη.

Οι 250 τυχεροί γιατροί που εργάζονταν στα νοσοκομεία του πρώην ΙΚΑ και μεταφέρθηκαν στο ΕΣΥ μετά το λουκέτο που μπήκε, είναι διαφόρων ειδικοτήτων και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία: Άγιοι Ανάργυροι Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και Αγία Όλγα.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης σημειώνει από την πλευρά της: “Οι Νοσοκομειακοί Ιατροί των τέως Νοσοκομείων ΙΚΑ, δεν υπηρετούσαν στην Πρωτοβάθμια αλλά στη Δευτεροβάθμια Υγεία, είναι περίπου 350, με εμπειρία 20 -25 ετών και όπως οι Στρατιωτικοί και Πανεπιστημιακοί έχουν σύμβαση μή αποκλειστικής απασχόλησης εδώ και περίπου 3 χρόνια, οπότε και εντάχθηκαν τα Νοσοκομεία ΙΚΑ στο ΕΣΥ, με το Νόμο Λοβέρδου.

Οι γιατροί όμως αυτοί δεν έχουν και δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν ποτέ σύνταξη και εφάπαξ απο το Δημόσιο όπως οι γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά και ο μισθός τους είναι πολύ μικρότερος (ενιαίο και όχι ειδικό μισθολόγιο ΕΣΥ).

Στελεχώνουν πλέον πολλά Νοσοκομεία,αφού πέρασαν τη διαδικασία διαθεσιμότητας , κινητικότητας και ΑΣΕΠ και συνεργάζονται άριστα με όλους τους γιατρούς των Νοσοκομείων του ΕΣΥ”.

Πάντως ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας σημειώνει ότι η επίσημη θέση της ομοσπονδίας είναι πως όλοι οι γιατροί πρέπει να είναι ίσιοι: “ Η θέση της ΟΕΝΓΕ όπως την εκφράσαμε και επίσημα σε συνάντησή μας με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είναι κατηγορηματική: όλοι οι γιατροί που είναι στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να μην υπάρχουν γιατροί δύο ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα. Δεν πρέπει να υπάρχουν διαφοροποιήσεις με συνέπεια κάποιοι να έχουν δικαίωμα για ιατρείο και κάποιοι όχι”.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στο ΕΣΥ εργάζονται συνολικά 20.000 γιατροί εκ των οποίων οι 12.000 είναι ειδικευμένοι και οι 8000 ειδικευόμενοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το «πλαφόν» στα φάρμακα τρώει τους βαριά πάσχοντες! Υπ.Υγείας προς γιατρούς: «γράψτε γενόσημα»

Η κυρία που…αναστατώνει τον Άδωνι Γεωργιάδη! Ποια τρελαίνει τον υπουργό υγείας

Πρόεδρος ΕΟΦ κατά Κ. Χατζηδάκη για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ: Νέα ενδοκυβερνητική κόντρα

Στα «όπλα» σήμερα οι γιατροί για τα σχέδια Άδωνι! Πανυγειονομική απεργία