Οι 2 αντίθετες εικόνες της Ελλάδας-έρευνα της Κομισιόν

  • Iatropedia
Τα δύο πρόσωπα της σύγχρονης Ελλάδας είναι σίγουρα πολύ διαφορετικά. Από τη μια υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν στο σχολείο τους, την ώρα του μαθήματος από την ασιτία και από την άλλη υπάρχουν παιδιά που κάνουν δίαιτα, για να μην παχύνουν και για να μοιάσουν στα “πρότυπα” τους...

Έρευνα της Κομισιόν δείχνει ότι σχεδόν 1 στα 4 παιδιά στη χώρα μας, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την άλλη στοιχεία των επιστημόνων δείχνουν ότι το 5% των παιδιών μέχρι 12 ετών μπορεί να βρίσκονται πολύ κοντά στη νευρική ανορεξία αφού έχουν κάνει ή θέλουν να κάνουν δίαιτα αλλά και γυμναστική για να φτιάξουν το σώμα τους.

Οι διατροφικές διαταραχές των παιδιών αποτελούν πια συνηθισμένο φαινόμενο και στην Ελλάδα. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το προβλημα μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά. Όσο για τα ακριβή αίτια της νευρικής ανορεξίας των παιδων, αυτα δεν εχουν ακόμη αποσαφινιστεί πλήρως καθώς μπορεί να συμβάλουν πολλοι παραγοντες όπως τα πρότυπα της τηλεόρασης, η πίεση απο το σπίτι, τα οικογενειακά προβλήματα ενδεχομένωες και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Όμως οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι γονείς με τα πρώτα σημάδια πρέπει να σπεύδουν σε ειδικό γιατρό καθώς για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα χρειάζεται η συμβολή ειδικών επιστημόνων. Άλλωστε για να καταπολεμηθεί η ασθενειεα της ανορεξίας δεν αρκεί ηπίεση απο το σπίτι για να αρχισει ένα παιδι να τρωει. Το αισιόδοξο είναι πάντως πως με βαση τα διεθνή στατιστικά δεδομένα το 70% των παιδιών και εφήβων εμφανιζουν βελτίωση μετά από χρόνια θεραπεία ενώ 8 στους 10 ασθενείς κατορθώνουν τελικά να επανέλθουν στο φυσιολογικό βάρος χωρίς να παρουσιάσουν σοβαρές ασθένειες στο μέλλον.

Ωστόσο το τραγικό είναι ότι τελικά το 5% των ανηλίκων στο δυτικό κόσμο θα χάσει τελικα τη ζωή του από τις διατροφικές διαταραχές.