Οι 10 φιναλίστ διεκδικούν 50.000 € στον τελικό του ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0!

  • Iatropedia
Τους 10 φιναλίστ του ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0 ανέδειξε η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού ολοκληρώνοντας την Β’ φάση αξιολόγησης την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου.

Οι υποψήφιες ομάδες που πήραν το εισιτήριο για τον τελικό θα παρουσιάσουν ζωντανά σε ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, το Σαββάτο 15 Νοεμβρίου 2014, ώρα 18.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ότι πιο καινούργιο έχει να δείξει ο κλάδος της Υγείας στην Ελλάδα, διεκδικώντας έπαθλο συνολικής αξίας 50.000 €.

Αναλυτικά, κοινό και Κριτές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση των τελικών υποψηφίων σε μια μοναδική εκδήλωση, η οποία θα μεταδοθεί και ζωντανά μέσω livestream σε 150 χώρες. Το βραβείο θα διεκδικήσει η ομάδα η οποία θα καταφέρει να πείσει μέσα σε 3 λεπτά την Κριτική Επιτροπή για την καινοτομία και την επιχειρηματική αξία της πρότασής της.

Συνολικά, αναμένεται να παρουσιαστούν από τους 10 φιναλίστ προτάσεις στις εξής κατηγορίες:

3 προτάσεις από το πεδίο των Προγνωστικών Διαγνωστικών Εργαλείων

2 προτάσεις από το χώρο της Βιοτεχνολογίας

2 πρότασεις που σχετίζονται με νέες θεραπευτικές ουσίες

2 προτάσεις που αφορούν στην αναγεννητική Ιατρική

και τέλος 1 πρόταση από το χώρο της Τηλεϊατρικής.

Οι 3 νικητές εκτός από το χρηματικό έπαθλο θα κερδίσουν και πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων, πρόσβασης σε κέντρα εκπαίδευσης και Ε&Α, δικτύωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων μέσω στενής συνεργασίας με τις εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ (ΣΦΕΕ Mentoring Team), καθώς και μέσω του οικοσυστήματος «εργαλείων» των ID-GC για στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Τον τελικό του διαγωνισμού, ο οποίος πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης «Disrupt, Startup, ScaleUP» που διοργανώνεται από τους Industry Disruptors – Game Changers (www.disrupt2014.com) θα πλαισιώσουν ομιλίες καταξιωμένων επιστημόνων του χώρου της υγείας, παραθέτοντας την εμπειρία τους στην ερευνητική και ακαδημαϊκή τους δραστηριότητα, καθώς και νικητές του περσινού διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος, ιατρός και υπεραθλητής, έχει εξειδικευτεί στην Ιατρική Φυσιολογία στις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες. Είναι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που κολύμπησε non-stop την διαδρομή Πελοπόνησος – Κρήτη και έχει αποτελέσει μέλος ελληνικής αποστολής στην ανάβαση της κορυφής του Έβερεστ.

Η διεθνής ομιλήτρια του Disrupt, Startup, ScaleUP Nanxi Liu, ίδρυσε ως φοιτήτρια την εταιρεία Nanoly Bioscience μέσω της οποίας ανέπτυξε πολυμερής ουσίες που διατηρούν τα εμβόλια χωρίς ψύξη, ενώ οι δύο πρώτοι νικητές του ΣΦΕΕ Innovation Project (ΜirΟculus, Respi) θα ανέβουν ξανά στην σκηνή του Disrupt για να παρουσιάσουν την εξέλιξη της ομάδας τους μετά από έναν χρόνο.

Αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα που θα δικαιώσει την ποιότητα του ερευνητικού έργου των Ελλήνων επιστημόνων δήλωσαν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής υπογραμμίζοντας το υψηλό επιστημονικό επιπέδο των προτάσεων που επισφραγίζει την επίτευξη του στόχου του διαγωνισμού ως προς την ανάδειξη και υποστήριξη της καινοτομίας στον χώρο της υγείας.

Πρόκειται για καταξιωμένες προσωπικότητες με μεγάλη εμπειρία σε θέματα καινοτομίας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας. Προέρχονται από διάφορους τομείς όπως του κλάδου των Επιχειρήσεων, της Υγείας, της Ερευνητικής Κοινότητας, των Επενδύσεων και της Ανάπτυξης Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Δείτε τι λένε τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής

Κωνσταντίνος Ευριπίδης Πρόεδρος Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS, τονίζει την σημασία της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας: «Το υψηλό επίπεδο των προτάσεων που κατατέθηκαν στο σύνολο, αλλά κυρίως αυτών που προκρίθηκαν στην τελική φάση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το εξαιρετικό επίπεδο των επιστημόνων που διαθέτουμε ως χώρα. Η καινοτομία των ιδεών που αξιολογήσαμε, σε συνδυασμό με την πολύ καλή προετοιμασία του επιχειρηματικού σχεδιασμού αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας. Υπάρχουν πολύ αξιόλογες ιδέες που μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικές επιχειρηματικές ευκαιρίες με την κατάλληλη υποστήριξη. Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την καινοτομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα στον κλάδο της υγείας με όλες μας τις δυνάμεις».

Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και Πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης & Προστιθέμενης Αξίας ΣΦΕΕ και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΒΙΑΝΕΞ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επίπλαστη ευμάρεια των προηγούμενων χρόνων το μόνο θετικό που άφησε στην χώρα μας είναι μία γενιά ανθρώπινου δυναμικού που συνδυάζει την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική εξειδίκευση με την εφευρετικότητα και δυναμικότητα που χαρακτηρίζει την φυλή μας. Στις προτάσεις που υποβλήθηκαν αντικατοπτρίζονται τα ανωτέρω χαρακτηριστικά όπου νέοι κυρίως άνθρωποι μετουσιώνουν την επιστημονική καινοτομία σε επιχειρηματική πρωτοπορία. Φιλοδοξία μας είναι να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή ώστε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της οικονομία μας και να ανοίξει μία νέα ελπιδοφόρα σελίδα στον εθνικό μας βίο.»

Χρήστος Αντωνόπουλος, Ιατρικός Διευθυντής της ROCHE Hellas: «Είναι ιδιαίτερα τιμητικό που συμμετέχω για δεύτερη χρονιά στην κριτική επιτροπή μιας τόσο σημαντικής προσπάθειας του ΣΦΕΕ να αναδείξει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που πηγάζει από το χώρο της έρευνας και ανάπτυξης. Οι προτάσεις που προκρίθηκαν στον τελικό αντανακλούν το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογοι ερευνητές που τολμούν να εξωτερικεύσουν τις ιδέες τους και ταυτόχρονα είναι έτοιμοι να μετεξελίξουν τη χώρα μας σε μια δεξαμενή υλοποιήσιμων προτάσεων.»

Ευάγγελος Δροσινός, Medical Director Φαρμασερβ-Lilly εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις προτάσεις που αξιολογήθηκαν: «Η διαδικασία επιλογής των καλύτερων, από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, για το ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0, βρίσκεται πλέον στο τελικό της στάδιο. Οφείλω να δηλώσω ότι πολλές από τις προτάσεις παρουσίασαν εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο για το επιστημονικό τους επίπεδο όσο και για την καινοτόμο προσέγγιση της συνολικής τους πρότασης. Είναι, αναμφίβολα, πολύ ενδιαφέρουσα η διαπίστωση ότι στην χώρα μας όχι μόνο υπάρχει μία σημαντική Επιστημονική Κοινότητα, με διεθνείς παρουσίες και διακρίσεις αλλά και πρόσωπα με πνεύμα ανεύρεσης συγκεκριμένων καινοτόμων λύσεων που με κατάλληλη υποστήριξη, οικονομική και διοικητική, μπορούν να μας προσφέρουν ευχάριστες εκπλήξεις στην προσπάθεια ανάπτυξης της κοινωνίας μας. Η διαδικασία επιλογής για μένα προσωπικά, αλλά είμαι βέβαιος και για τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης εκτός από ευχάριστη ήταν και πολύ υπεύθυνη και με χαρά και υπερηφάνεια θα ανακοινώσουμε σε λίγες ημέρες τους τελικά διακριθέντες. Ελπίζω ότι για πολλούς από τους συναδέλφους μας στον χώρο της Επιστήμης αλλά και της Διοίκησης σημαντικών Φαρμακευτικών Εταιρειών της χώρας μας αυτή να είναι μία καλή αρχή για εξέλιξη, καινοτομία, ανάπτυξη και τελικά πρόοδο στην κοινωνία και στην πατρίδα μας.»

Δρ. Βαρβάρα Μπαρούτσου, Συντονίστρια Επιτροπής Ιατρικών Διευθυντών ΣΦΕΕ, Ιατρική Διευθύντρια της SANOFI, εστίασε στον θεσμό του διαγωνισμού δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο 2ος διαγωνισμός καινοτομίας του ΣΦΕΕ ενισχύει την κουλτούρα μεταφοράς τεχνογνωσίας για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, δίνοντας βήμα σε διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες από Πανεπιστήμια και Ιδρύματα της χώρας να αμιλλώνται σε τομείς αιχμής βιοδεικτών, γενωμικής, προτεωμικής, προηγμένων ιατροτεχνολογικών, απεικονιστικών και βιοτεχνολογικών εφαρμογών στην υγεία και στο R&D πρωτοτύπων φαρμάκων, βιολογικών & βιομοειδών, κυτταρικών-γενετικών θεραπειών, αποκαλύπτοντας μια δημιουργική, εξωστρεφή και ευφυή κοινωνία γνώσης, που συμμετέχει είτε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, πχ Horizon 2020, είτε σε συνεργασίες με διεθνείς ακαδημαϊκούς φορείς ή και συμπράξεις με εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης με στόχο να προσφέρει θεραπευτικές ή και διαγνωστικές λύσεις σε ένα μεγάλο εύρος παθήσεων (οφθαλμολογικών, νευρολογικών, καρδιολογικών, δερματολογικών, αιματολογικών, ογκολογικών κλπ). Χαίρομαι και συγχαίρω τους ερευνητές που μας δίνουν την ευχαρίστηση να μελετούμε τις προτάσεις πρωτοτυπίας και αναγεννητικής μετεξέλιξης της έρευνας στην Ελλάδα. Με την επιβράβευση των ερευνητών και των ιδρυμάτων και την αλληλεπίδραση μαζί τους συνθέτουμε ένα έξυπνο οικοσύστημα καινοτομίας με εστίαση στην επιχειρηματικότητα στην υγεία.»

Χορηγοί των βραβείων των νικητών είναι οι εταιρείες Abbvie, Chiesi, Genesis, Pharmaserve-Lilly, MSD, Novartis, Pharmathen και Roche.