HIV: άμεση θεραπεία με την διάγνωση όχι αργότερα!

  • Iatropedia
Τα αντιρετροϊκά φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται αμέσως μετά την διάγνωση για καλύτερα αποτελέσματα, υποστηρίζει τώρα μια νέα διεθνής έρευνα ευρείας κλίμακας, αλλάζοντας τον τρόπο θεραπείας εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV.

Όσο πιο γρήγορα αρχίζει η αντιρετροϊκή θεραπεία, τόσο πιο αποτελεσματική είναι, τονίζουν ερευνητές, αναζωπυρώνοντας την διάσταση απόψεων μεταξύ των επιστημόνων που μέχρι σήμερα υπεραμύνοντo της άποψης ότι η χορήγηση αντιρετροϊκών πρέπει να αρχίζει μόλις πέσει ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων. Οι κατευθυντήριες οδηγίες ου Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λένε για έναρξη της αντιρετροϊκής θεραπείας όταν τα λευκά στο αίμα είναι λιγότερα από 500 ανά κυβικό χιλιοστόμετρο ή ακόμη πιο λίγα.

Ωστόσο πολλοί επιστήμονες, όπως ο κύριος ερευνητής Δρ. James D. Neaton, καθηγητής Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, διαφωνούν. Η έρευνα SΤΑRT (Strategic Timing of AntiRetroviral Treatment) που διεξάγεται από το 2011 σε 215 περιοχές 35 χωρών με χρηματοδότηση από το αμερικανικό φορέα National Institutes of Health θα ολοκληρωνόταν τον επόμενο χρόνο, όμως τα μέχρι στιγμής στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι περιπτώσεις AIDS, οι θάνατοι και οι σχετικές επιπλοκές –καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες– έχουν μειωθεί κατά 53% με την άμεση έναρξη της θεραπείας!

Ήδη, 35 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με τον ιό HIV που προκαλεί AIDS και πάνω από 2.000.000 κάθε χρόνο ξεκινούν αντιρετροϊκή θεραπεία. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η αλλαγή του χρόνου έναρξης της θεραπείας όχι μόνο παρουσιάζει ξεκάθαρα αποτελέσματα αλλά και διπλά οφέλη καθώς μειώνοντας το ιικό φορτίο των φορέων του HIV περιορίζεται και ο κίνδυνος μετάδοσής του σε άλλους. Επίσης, καθιστούν ξεκάθαρο ότι στα φάρμακα αυτά πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας UNAIDS των Ηνωμένων Εθνών, Michel Sidibé, σε διαφορετική περίπτωση είναι σαν να τους στερείται το δικαίωμα στη υγεία.

Αλέξανδρος Θεολόγου