Hi-tech αντιμολυσματικά φάρμακα από… αίμα αλιγάτορα!

  • Iatropedia
Αμερικανοί ερευνητές μελετούν την δυνατότητα ανάπτυξης προηγμένων αντιμολυσματικών φαρμάκων που θα προστατεύουν τραυματισμένους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης από επικίνδυνα μικρόβια. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι η πηγή της έρευνάς τους: οι αλιγάτορες.

Και να τους το ζητήσουν χάριν της επιστήμης, οι αλιγάτορες θα προβάλλουν αντίσταση! Ωστόσο οι επιστήμονες επιμένουν πως το αίμα αλιγάτορα είναι μια πολλά υποσχόμενη βάση για αυτό που αναζητούν. Ο λόγος είναι ότι παρόλο που ζουν σε ένα περιβάλλον φορτωμένο βακτήρια και τρέφονται με καλοσιτεμένα νεκρά ζώα, οι τρομεροί αυτοί άρχοντες των ελών σπανίως αρρωσταίνουν. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι πίσω από την ενισχυμένη «ανοσία» που εμφανίζουν οι αλιγάτορες κρύβονται τα αντιμικροβιακά πεπτίδια, μικρές πρωτεΐνες που αποτελούν μέρος της έμφυτης ανοσίας όλων των ανωτέρων οργανισμών.

Σε αντίθεση με τα αντισώματα που παράγονται για την καταπολέμηση συγκεκριμένων βακτηρίων και ιών, τα πεπτίδια προσφέρουν γενικότερη προστασία. «Η φυσική ανοσία μπορεί να λειτουργεί λιγότερο καλά από τα αντισώματα, αλλά λειτουργεί αρκετά καλά» λέει χαρακτηριστικά η Μονικ βαν Χεκ, καθηγήτρια στο Εθνικό Κέντρο Βιοάμυνας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Τζώρτζ Μέϊσον στο Φαίρφαξ της Βιρτζίνια. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLOS ONE, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι από την «πολυπλοκότητα και διαφορετικότητα» των πεπτιδίων στο αίμα αλιγάτορα.

Από τα αρχαιότερα ζώα στην Γη, οι αλιγάτορες τα τελευταία 37 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξαν όπως λένε οι ειδικοί μια «ανυπέρβλητη άμυνα κατά των βακτηριακών λοιμώξεων». Χρησιμοποιώντας ειδικά προσαρμοσμένα στην περίπτωση νανοσωματίδια, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Μέϊσον συνέλλεξε πεπτίδια από το μίγμα πρωτεϊνών και πεπτιδίων στο πλάσμα αίματος των συγκεκριμένων σαυροειδών, ανακαλύπτοντας ότι τα ασυνήθιστα ισχυρά πεπτίδια που εντοπίσθηκαν στην ουσία αποτελούν θραύσματα μεγαλυτέρων «γονικών» πρωτεϊνών. Επόμενο βήμα της χρηματοδοτούμενης από την Αμυντική Υπηρεσία Μείωσης Απειλών έρευνας είναι η σύγκριση των ευρημάτων με δείγματα από αίμα Σιαμαίων κροκοδείλων, κροκοδείλων του Νείλου και γαβιάλη, ενός ενδημικού είδους της Ινδικής Χερσονήσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέες τιμές στα φάρμακα με …καθυστέρηση! Πότε βγαίνει το νέο δελτίο τιμών