HEALTHWORLD 2018: Η Υγεία στη Μετά-Μνημόνιο Εποχή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ξεκινά αύριο το συνέδριο HealthWorld με θέμα για φέτος «Η Υγεία στη Μετά-Μνημόνιο Εποχή». Με αφορμή την 17η αυτή συνάντηση των παραγόντων της Υγείας και του Φαρμάκου έκαναν δηλώσεις ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος της Φαρμακευτικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάκης Παπαταξιάρχης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεόδωρος Λιακόπουλος και ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Συντονιστή των Εργασιών του HealthWorld 2018 Ιωάννης Κυριόπουλος.

Σίμος Αναστασόπουλος

Όσο πλησιάζουμε στην έξοδο από τα Προγράμματα Προσαρμογής της Ελληνικής οικονομίας τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που η οικονομία θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά και να παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας. Η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας θα πρέπει να χαρακτηριστεί και από την άρση των οριζόντιων μνημονιακών περιορισμών που επιβάρυναν τόσο το προσδόκιμο ζωής των ασθενών όσο και την βιωσιμότητα των εταιρειών του χώρου της Υγείας. Το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται, όπως και οι καλές πρακτικές που θα συζητηθούν στο 17ο Συνέδριο HealthWorld, με την ενεργό συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, μπορούν να αποτελέσουν την απαρχή για ένα καλύτερο και αποδοτικότερο σύστημα Υγείας που δεν θα συνθλίβει πλέον τους παρόχους Υγείας.

Μάκης Παπαταξιάρχης

Με αφορμή το επικείμενο συνέδριο HealthWorld 2017 είπε χαρακτηριστικά, “η χρονική συγκυρία επιβάλλει να θέσουμε εμφατικά και ίσως αισιόδοξα, ότι το πρόταγμα σε κάθε περίπτωση παραμένει ο Έλληνας ασθενής και ο Έλληνας πολίτης. Η εισαγωγή στα δεδομένα της μετα-μνημονιακής εποχής, δημιουργεί επιπλέον ευθύνες για εναλλακτικούς, παράλληλους και υπερβατικούς χειρισμούς. Η βασική στρατηγική θεώρηση είναι η εφαρμογή μιας εθνικής υγειονομικής πολιτικής και η συνυπογραφή ενός εθνικού συμβολαίου για την επίτευξη αυτής.

Το συγκεκριμένο συνέδριο, ως το μεγαλύτερο και πλέον πολυσυλλεκτικό σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, οφείλει και φιλοδοξεί να επισφραγίσει την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, την προβλεψιμότητα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την οργάνωση ενός νέου μείγματος πολιτικής, και κυρίαρχα τη διατύπωση και υλοποίηση ενός νέου σχεδιασμού και οράματος.

Ο ιδιωτικός τομέας και οι εκπρόσωποί του θα πρέπει να συνδράμουν αποτελεσματικά, ευέλικτα, ειλικρινά και καλόπιστα στο αίτημα για καθολική υγειονομική κάλυψη, μέσα σ’ ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, βιώσιμο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας.

Η εξίσωση και η σχέση κοινωνίας – υγείας – πολιτικής είναι πάντοτε δύσκολη. Οι λύσεις βρίσκονται στο ρεαλισμό, την υγιή ανταγωνιστικότητα, τη θεσμική θωράκιση, την ανάπτυξη και την επιχειρηματική ηθική.

Η μετα-μνημονιακή εποχή στην υγεία θα συγγραφεί όχι απλά ως ένα ακόμη κεφάλαιο στο βιβλίο ιστορίας της υγείας, αλλά θα εγκαινιάσει ένα νέο τόμο. Ο προηγούμενος άλλωστε διήρκησε 8 χρόνια.

Θόδωρος Λιακόπουλος

Μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς ύφεσης και περικοπών σε ολόκληρο το εύρος του χώρου της Υγείας, αισιοδοξούμε ότι η μετά-μνημόνιο εποχή που έρχεται θα λύσει αυτόματα τα χρονίζοντα προβλήματα που ταλαιπωρούν το σύστημα υγείας στην χώρα μας.

Σε αυτήν την κρίσιμη στροφή, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να ασχοληθούμε άμεσα με τον τρόπο που θα βελτιώσουμε την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης στους πολίτες.

Ένας κυρίαρχος παράγοντας στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι η αναβάθμιση της υπάρχουσας τεχνολογίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σχεδιασμός ενός προηγμένου συστήματος αξιολόγησης της τεχνολογίας καθώς και η υλοποίηση ενός προηγμένου συστήματος προμηθειών με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων μας.

Ιωάννης Κυριακόπουλος

Παρά τις προσπάθειες ελέγχου του κόστους της ιατρικής περίθαλψης που επεβλήθησαν στη χώρα δια του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθερότητας εντούτοις οι εξελίξεις δείχνουν ότι αυτές κατέληξαν σε πρακτικές οριζόντιας λιτότητας αντί να κινητοποιήσουν πολιτικές αναζήτησης της αποδοτικότητας.

Στο πυρήνα αυτού του προβλήματος βρίσκεται η διαχείριση και ο έλεγχος της καινοτομίας στη φαρμακευτική και βιοϊατρική τεχνολογία και ακριβέστερα η Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας.

Η εισαγωγή των σχετικών τεχνικών και μεθόδων και η οργάνωση ενός κατάλληλου σχήματος με έμφαση στα κριτήρια της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας και επίπτωσης στους προϋπολογισμούς υγείας μπορεί να συνδράμει στην αποδοτική κατανομή των πόρων για την αντιμετώπιση του φορτίου νοσηρότητας και την επίτευξη των υγειονομικών στόχων.

Είναι προφανές οτι στη χώρα υπάρχει η ωριμότητα, η τεχνογνωσία και το διανοητικό κεφάλαιο για ενα βήμα εκσυγχρονισμού στη πολιτική υγείας με την εγκαθίδρυση ενός οργανωμένου και λειτουργικού σχήματος Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας.