Health Canada: Υπό αναθεώρηση η μεγίστη συνιστώμενη δόση ακεταμινοφαίνης

  • Iatropedia
Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υγείας του Καναδά εξετάζει την αναθεώρηση της μεγίστης συνιστώμενης δόσης του γνωστού αναλγητικού συστατικού ακεταμινοφαίνη καθώς περισσότερα από 4.000 άτομα καταλήγουν στο νοσοκομείο κάθε χρόνο λόγω υπερβολικής δόσης.

Η ακεταμινοφαίνη, γνωστή ως παρακεταμόλη στην Ευρώπη, βρίσκεται σε περισσότερα από 470 σκευάσματα, συνταγογραφούμενα ή μη. Το αυξανόμενο ποσοστό των νοσηλευομένων λόγω ακούσιας υπερβολικής δόσης όμως ωθεί τώρα τους ειδικούς του αρμόδιου φορέα Health Canada να επανεξετάσουν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ημερήσιας πρόσληψης καθώς όπως επισημαίνουν η εν λόγω ουσία σε μεγάλες δόσεις ευθύνεται για σοβαρά προβλήματα στο ήπαρ, ακόμη και για ηπατική ανεπάρκεια.

Το βασικό με την ακεταμινοφαίνη είναι το εξής: χρησιμοποιήστε το σύμφωνα με τις οδηγίες, λένε χαρακτηριστικά οι Καναδοί ειδικοί. Στις προτάσεις που θα υποβάλλουν συγκαταλέγονται πιο ευανάγνωστες οδηγίες, απλή και κατανοητή γλώσσα προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν ευκολότερα ποιά φάρμακα περιέχουν ακεταμινοφαίνη και επισήμανση του κινδύνου βλαβών στο ήπαρ.

Επίσης, πέραν του ενδεχομένου θέσπισης μειωμένης συνιστώμενης ημερήσιας δόσης από τα 4 γραμμ. που ισχύουν σήμερα, οι εμπειρογνώμονες του Health Canada θα εισηγηθούν όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα για παιδιά να έχουν δοσομετρητή ώστε να αποφεύγονται τα λάθη. Το πρόβλημα με φάρμακα τόσο ευρέως διαδεδομένα όπως η ακεταμινοφαίνη είναι ότι αυτοί που τα χρησιμοποιούν συχνά δεν κάνουν τον κόπο να διαβάσουν το χαρτάκι με τις οδηγίες, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν αν ένα προϊόν περιέχει ακεταμινοφαίνη, όπως και πόσο και κάθε πότε πρέπει να παίρνουν και υπό ποίες συνθήκες πρέπει να το διακόπτουν, τονίζουν. Βεβαίως δεν θα πρέπει ποτέ να υπερβαίνουν την συνιστώμενη ημερήσια δόση και να αποφεύγουν να παίρνουν περισσότερα από ένα σκευάσματα που να περιέχουν την ίδια ουσία.