ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, ΠΟΕΔΗΝ: Ετοιμάζουν… υποδοχή στον πρωθυπουργό κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό προγραμματίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), όπως φαίνεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες. Αλλά η συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ θα είναι η σταγόνα στον ωκεανό αν λάβει κανείς υπόψη του τι ετοιμάζουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, οι κινητοποιήσεις έρχονται ως απάντηση στη «νέα περίοδο ασφυκτικής δημοσιονομικής επιτήρησης διαρκείας».

Καταρχάς θα γίνει η κλασική πια ΠΟΡΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου. Όπως επισημαίνουν, με τον τρόπο αυτό «η ΠΟΕΔΗΝ υποδέχεται τη νέα περίοδο ασφυκτικής δημοσιονομικής επιτήρησης διαρκείας με δυναμικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό».

Την ίδια μέρα, Παρασκευή 7/9/2018 προκηρύσσεται στάση εργασίας ως εξής:
• 8- 11ΠΜ. ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
• 7 – 3ΜΜ. ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Σκοπός είναι η συμμετοχή στη συγκέντρωση η οποία θα πραγματοποιηθεί ώρα  8 π.μ. στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει η μεγάλη πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ που θα καταλήξει στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Η υποδοχή ωστόσο θα συνεχιστεί με εκδηλώσεις και το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου. Διαβάστε τι διαμηνύουν:

«ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 6ΜΜ ΣΤΟ ΆΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Αδειάζουν οι τσέπες μας και υγεία δεν έχουμε! Η κυβέρνηση παζαρεύει τα πάντα! Θα σταθούμε εμπόδιο».

ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι: «Απέναντι σε αυτές επικοινωνιακές φιέστες, οι εργαζόμενοι θα δώσουν τη δική τους απάντηση με το παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνεται, με αφορμή τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ., το Σάββατο 8 του Σεπτέμβρη, ώρα 18:00, στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα του Βενιζέλου, με κυρίαρχο αίτημα την ανατροπή της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την κατάργηση των μέτρων όλων των μνημονίων».

ΓΣΕΕ

Ως τόπο συγκέντρωσης για το συλλαλητήριο η ΓΣΕΕ όρισε το άγαλμα του Βενιζέλου στις 6 μ.μ..

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Συνομοσπονδία: «H κυβέρνηση εθελοτυφλώντας για τις ήδη ολέθριες συνέπειες σε βάρος της μισθωτής εργασίας, εφάρμοσε με ευλάβεια μνημόνια που υπέγραψε και ενίσχυσε με νέες δεσμεύσεις για πρόσθετα σκληρά και επώδυνα μέτρα, απειλώντας την κοινωνία με πλήρη ισοπέδωση και συλλογική αφωνία, εξουδετερώνοντας τα μέσα συλλογικής δράσης των εργαζομένων και γκρεμίζοντας ταυτόχρονα ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις τους».

ΠΑΜΕ

Σε ξεχωριστή συγκέντρωση από αυτή των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στη Θεσσαλονίκη, καλεί το ΠΑΜΕ τους εργαζόμενους και συγκεκριμένα τους καλεί να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Αριστοτέλους το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στις 6μμ και να διαδηλώσουν με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Το ΠΑΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η «ανάπτυξη» τους σημαίνει ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060! Να χάνουμε συνεχώς από το μισθό μας, την σύνταξή μας, την ασφάλιση μας. Στήνεται πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Οι πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ. Μόνο η λαϊκή πάλη, με την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία εργατών, αγροτών, ελευθεροεπαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και γυναικών μπορεί να τους καταργήσει!

Δεκάδες σωματεία και εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα δίνουν τον αγώνα για συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Συνεχίζεται η συσπείρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς. Συνεχίζονται οι μάχες για πλήρη και σταθερή εργασία απέναντι σε μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, για την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, για την ανάκτηση των απωλειών των συνταξιούχων».