Γρίπη των πτηνών: Κοντά σε συμφωνία με τη Moderna για εμβόλιο mRNA οι ΗΠΑ

  • Iatropedia newsroom
γρίπη των πτηνών
Την ώρα που επιδημία H5N1 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε πτηνοτροφικές μονάδες και κοπάδια βοοειδών

Κοντά σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση δοκιμής τελικού σταδίου για το εμβόλιο mRNA της Moderna για τη γρίπη των πτηνών βρίσκονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ενώ η επιδημία H5N1 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε πτηνοτροφικές μονάδες και κοπάδια βοοειδών.

Η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση από την Αρχή Βιοϊατρικής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) θα μπορούσε να έρθει ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της εταιρείας ότι θα προμηθεύσει το αμερικανικό κράτος με συγκεκριμένο αριθμό δόσεων εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές κοντά στις συζητήσεις.

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ, Καναδάς και Ευρώπη βρίσκονται σε συνομιλίες με την CSL Seqirus και την GSK για την προμήθεια ή την παρασκευή εμβολίων για τη γρίπη των πτηνών H5N1, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία εργαζομένων, κτηνιάτρων και τεχνικών εργαστηρίων που λόγω αντικειμένου βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι ΗΠΑ διατηρούν ένα απόθεμα εμβολίων για τη γρίπη των πτηνών που αντιστοιχεί στο στέλεχος που κυκλοφορεί, καθώς και αντιιικά φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία λοιμώξεων σε ανθρώπους. Ωστόσο, σε περίπτωση μεγάλης επιδημίας ή πανδημίας, το απόθεμα αυτό θα έπρεπε να αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, οι προμήθειες που έχουν αυτήν τη στιγμή από την CSL θα μπορούσαν να δώσουν 4,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Παράλληλα, όμως, η αμερικανική κυβέρνηση βίσκεται σε συζητήσεις και με τις εταιρείες Pfizer και Moderna, που παράγουν εμβόλια mRNA, για την ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου για ανθρώπινη χρήση.

Η γρίπη των πτηνών προκαλεί ανησυχία καθώς εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στα θηλαστικά, μεταξύ αυτών και σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ο φόβος ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στον άνθρωπο με το γάλα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κάπνισμα: Τι συμβαίνει στο σώμα μας κάθε ώρα που περνάει όταν το κόβουμε

Πυρετός των αρουραίων: Η επικίνδυνη νόσος που εξαπλώνεται στη Βόρεια Ευρώπη

Αυτά τα Ozempic ποιος θα τα πάρει; 6.000 κουτιά θα κυκλοφορήσουν στα φαρμακεία σε υψηλή τιμή