Γρίπη: Το 82% των σοβαρών κρουσμάτων δεν είχε εμβολιαστεί

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η πλειοψηφία των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύθηκαν ως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είχαν εμβολιαστεί (82%) την ώρα που -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι η καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου!

Τα νέα ανά την Ελλάδα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της εποχικής επιδημίας… Στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης παραμένει νοσηλευόμενη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η 47χρονη γυναίκα που εισήχθη με επιπλοκές στα τέλη Ιανουαρίου. Ενώ κι άλλα δύο ταυτοποιημένα με Η1Ν1 περιστατικά, ένας άνδρας και μία γυναίκα, αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και έχουν πάρει εξιτήριο.

Κρήτη

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου -μετά την είδηση για την επείγουσα καισαρική σε 24χρονη ανεμβολίαστη έγκυο που παρουσίασε επιπλοκές της γρίπης, Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου, καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος δήλωσε ότι η 24χρονη γυναίκα παραμένει στη ΜΕΘ σε μηχανική υποστήριξη, σε σταθερή κατάσταση.

Ανεμβολίαστος είναι και ο 47χρονος που νοσηλεύεται με γρίπη στη ΜΕΘ, ενώ στη ΜΕΘ Παίδων νοσηλεύεται με γρίπη και ένα αγόρι 13 ετών.

Κέρκυρα

Νέα κρούσματα γρίπης εμφανίζονται καθημερινά και στην Κέρκυρα που θρηνεί και δύο νεκρούς από τον ιό Η1Ν1.

Λάρισα

Τρία περιστατικά νοσηλεύονται με συμπτώματα γρίπης Η1Ν1 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με την κατάσταση των ασθενών να βαίνει βελτιούμενη, ενώ χθες ένας ασθενής βγήκε από τη ΜΕΘ.

Τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι:

* Η τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.

* Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς.

* Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

* Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων γιατρών.