Γρίπη: Ο πρώτος θάνατος φέτος από τον ιό – Θύμα μια γυναίκα 78 ετών – Aύξηση της γρίπης στα παιδιά

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΕΘ
Ο πρώτος θάνατος από τον ιό της γρίπης για την περίοδο 2022-2023 σημειώθηκε κατά την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση για τη γρίπη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Πρόκειται για γυναίκα 78 ετών, που είχε εισαχθεί προηγουμένως σε ΜΕΘ μετά από σοβαρές επιπλοκές από τον ιό.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 14 έως 20 Νοεμβρίου, καταγράφηκε, επίσης, και περαιτέρω αύξηση κατά 29% στις επισκέψεις σε γιατρούς ατόμων με «γριπώδη συνδρομή». Θετικά στον ιό βρέθηκαν τα 18 από τα 322 δείγματα που έχουν εξεταστεί.

Όσον αφορά στην 78χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της την προηγούμενη εβδομάδα από επιβεβαιωμένη γρίπη, κι ενώ νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, η άτυχη γυναίκα υπέκυψε στις επιπλοκές της γρίπης.

Στη ΜΕΘ είχε εισαχθεί τις προηγούμενες ημέρες και δεύτερο άτομο, ένας 82χρονος άνδρας, ο οποίος παρά τα βαριά συμπτώματά του δεν κατέληξε.

Ωστόσο, αυξημένα εμφανίζονται τα περιστατικά «γριπώδους συνδρομής», ατόμων δηλαδή που επισκέπτονται τον γιατρό με συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, η καταβολή, ο πονοκέφαλος, οι μυαλγίες, σε συνδυασμό με βήχα, πονόλαιμο και δύσπνοια.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι τα βρέφη και τα παιδιά από 0 έως 14 ετών.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα:

Ποιοι υπότυποι γρίπης κυριαρχούν

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τις 3 Οκτωβρίου έως και σήμερα έχουν εξεταστεί στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης όλης της χώρας 322 «ύποπτα» κλινικά δείγματα από νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς. Τα 18 (5,59%) βγήκαν θετικά στους ιούς, με υπότυπο Α (Η1Ν1) pdm09 και Α (Η3Ν2).