Γρίπη: Κόστισε τη ζωή ακόμα 6 ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Στους 90 έχουν φτάσει συνολικά οι νεκροί από γρίπη στη χώρα μας. Πάνω από 200 τα σοβαρά περιστατικά, η πλειονότητα εκ των οποίων χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική.

Η γρίπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική τάση στη χώρα μας, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να κοστίζει ζωές. Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, από τις 2 έως τις 8 Μαρτίου 2020 κόστισε τη ζωή ακόμα έξι ανθρώπων, αυξάνοντας σε 90 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της.

Επιπλέον, δύο ασθενείς με γρίπη χρειάσθηκε να μεταφερθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που χρειάσθηκαν εφέτος νοσηλεία στην εντατική ανήλθε σε 217. Άλλοι 11 ασθενείς νόσησαν μεν σοβαρά από τη γρίπη, αλλά δεν νοσηλεύτηκαν στην εντατική.

Από τους ασθενείς  που κατέληξαν οι 53 ήσαν άνδρες και οι υπόλοιποι γυναίκες. Είχαν ηλικία έως 91 ετών, ενώ οι 78 νοσηλεύθηκαν στην εντατική πριν καταλήξουν.  Στο 95% των περιπτώσεων οι άνθρωποι αυτοί αρρώστησαν από ιό γρίπης τύπου Α και οι υπόλοιποι από ιό γρίπης τύπου Β.

Τα 83 από τα 90 θύματα ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές στην γρίπη. Επομένως θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί εναντίον της. Ωστόσο μόνο οι 33 είχαν εμβολιαστεί.

Η εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ αποκαλύπτει ακόμα ότι τα πολύ μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν κυρίως να χρειασθούν νοσηλεία στην εντατική λόγω γρίπης. Τα παιδιά ηλικίας έως 9 ετών που εισήχθησαν στην εντατική ήταν 22, ενώ 60-69 ετών ήταν 58 ασθενείς. Άλλοι 84 ασθενείς είχαν ηλικία από 70 ετών και πάνω.

Τα προαναφερθέντα στοιχεία είναι όσα δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ έως την Δευτέρα 12 Μαρτίου στη 1 το μεσημέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν