Γρίπη, κορωνοϊός: Γεμάτες οι πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές στα νοσοκομεία

  • Ρούλα Τσουλέα
νοσοκομεία
Τι ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μ. Γιαννάκος.

Το αδιαχώρητο επικρατεί στα νοσοκομεία από ασθενείς που συρρέουν με ιώσεις της εποχής. Επιπλέον, οι εισαγωγές είναι τόσο πολλές καθημερινά ώστε πλέον δεν υπάρχει άδειο κρεβάτι στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές.

«Τα νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες από τους ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος. «Πλην των ασθενών με κορονοϊό, που στην πλειονότητα εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει μεγάλη αύξηση των ασθενών με γρίπη και άλλες ιώσεις».

Είναι ενδεικτικό ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες, τονίζει.

Επιπλέον, «οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές στα νοσοκομεία γέμισαν. Δεν φθάνουν τα κρεβάτια να καλύψουν τους ασθενείς που τελικά εισάγονται, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε κλίνες άλλων κλινικών», πρόσθεσε. Αυτό όμως «αυξάνει τον δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Πόσες εισαγωγές γίνονται

Ενδεικτικά, ο κ. Γιαννάκος παρέθεσε μερικά στοιχεία για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και πως άλλαξαν τον τελευταίο καιρό:

  • Στο Γενικό Κρατικό Νικαίας εισήχθησαν χθες 80 ασθενείς με παθολογικά και  πνευμονολογικά προβλήματα. Πριν από έναν μήνα εισάγονταν περίπου 45 σε κάθε εφημερία.
  • Περίπου 100 ασθενείς επισκέπτονται τον «Ευαγγελισμό» στην εφημερία. Εισάγονται 80-90 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα.
  • Στο «Αττικόν» στην τελευταία εφημερία (5 Ιανουαρίου) εισήχθησαν 118 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα. Στις 20 Δεκεμβρίου ήταν 86 ασθενείς.
  • Στο «Σισμανόγλειο» στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 90 έως 100 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα. Εισάγονται 30-35 ασθενείς. Πριν από ένα μήνα εξετάζονταν 80 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα και γίνονταν λιγότερες από 10 εισαγωγές σε κάθε εφημερία.
  • Απ’ όλα τα νοσοκομεία, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι εκείνο που δέχεται τις περισσότερες επισκέψεις και εισαγωγές. Συνολικά οι εξεταζόμενοι ασθενείς στα ΤΕΠ ξεπερνούν τους 1.200. Oι εισαγωγές ασθενών με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα φτάνουν περί τους 120 σε κάθε εφημερία.

Κατά μέσον όρο η αύξηση στις επισκέψεις στα νοσοκομεία υπερβαίνει το 30%, τονίζει ο κ. Γιαννάκος. Σε αυτό, όμως, συμβάλλει και η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης που οδηγεί τους ασθενείς στα εφημερεύοντα νοσοκομεία ακόμα και για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για τον κορονοϊό, τόνισε.

Φωτογραφία: Eurokinissi