Γρίπη: Αύξηση των κρουσμάτων με γριπώδη συνδρομή – Τρεις ασθενείς σε ΜΕΘ

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομεία
Αυξάνεται η διασπορά της γρίπης στη χώρα μας, καθώς την εβδομάδα αυτή -σύμφωνα με τη νεότερη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ- σημειώθηκε αύξηση κατά 8,4% στις επισκέψεις σε γιατρό ή δομή υγείας από άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Επίσης, τρεις ασθενείς βρέθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω επιπλοκών από τον ιό της γρίπης.

Αυξητική είναι η τάση που καταγράφουν οι υγειονομικές αρχές, για τη διασπορά της εποχικής γρίπης. Πιο συγκεκριμένα, την εβδομάδα από 21 έως 27 Νοεμβρίου, εισήχθησαν σε ΜΕΘ τρεις επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι προστίθενται στους δύο της προηγούμενης περιόδου ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 5 ασθενείς.

Παράλληλα, αύξηση κατά 8,4% σημειώνεται στον αριθμό των ασθενών, που επισκέφθηκαν γιατρό με συμπτώματα «γριπώδους συνδρομής», δηλαδή υψηλό πυρετό, καταβολή, πονοκέφαλο, μυαλγίες, βήχα, πονόλαιμο και δύσπνοια.

Χαρακτηριστικά στο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ αναφέρεται πως από τις 3 Οκτωβρίου έως και σήμερα έχουν εξεταστεί στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης όλης της χώρας 359 «ύποπτα» κλινικά δείγματα από νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς. Τα 20 (5,6%) βγήκαν θετικά στους ιούς, με υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και Α (Η3Ν2).

Κατά την τελευταία εβδομάδα 21 έως 27 Νοεμβρίου, ελέγχθηκαν συνολικά 37 κλινικά δείγματα (11 απο νοσοκομεία και 26 από γιατρούς) και βρέθηκαν 2 θετικά στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των κρουσμάτων της γρίπης δεν είναι ενδεικτικός του πραγματικού αριθμού των περιστατικών στην κοινότητα, καθώς το σύστημα επιτήρησης της εποχικής γρίπης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να λειτουργεί κανονικά, λόγω πρώιμης έναρξης του κύματος. 

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν