Γρίπη: 53 άνθρωποι χάθηκαν από τη γρίπη, οι 15 μέσα σε μία εβδομάδα – 169 στην Εντατική

  • Γιάννα Σουλάκη
γρίπη
Δεν λέει να κοπάσει το κύμα της γρίπης φέτος στη χώρα μας, με τον αριθμό των θανάτων να σκαρφαλώνει αυτήν την εβδομάδα στους 53. Ακόμα 169 άνθρωποι χαροπαλεύουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. "Πολύ υψηλή", χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα της γρίπης ο ΕΟΔΥ την εβδομάδα που μας πέρασε.

Μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων και κρουσμάτων της φονικής γρίπης και αυτήν την εβδομάδα στη χώρα μας. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή που δίνει κάθε εβδομάδα στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης και ακόμη 169 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), από την αρχή της επιδημίας και μέχρι τις 09-02-2020. Μόνο την τελευταία εβδομάδα 15 άνθρωποι πέθαναν και 25 εισήχθησαν σε ΜΕΘ.

Ο ΕΟΔΥ χαρακτηρίζει τη διασπορά της γρίπης αυτήν την εβδομάδα «πολύ υψηλή«, ενώ ακόμα δεν φαίνεται η καμπύλη να αρχίζει την καθοδική της πορεία. Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα παρατηρείται μια σταθερότητα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο πικ της επιδημίας.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα:

ΕΟΔΥ: Οι 6 στους 10 από όσους νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιστεί για τη γρίπη

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

«Από 03 έως 09 Φεβρουαρίου 2020 καταγράφηκαν 187 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 169 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.  Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 70 (37,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 53 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 39 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 14 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ»

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

ΕΟΔΥ: Οι περισσότεροι θάνατοι από γρίπη καταγράφονται στις ηλικίες μέταξύ 80 και 90 ετών

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται στις ηλικίες από 80 έως 90 ετών, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «η θνησιμότητα στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες αιτίες παραμένει αυξημένη, στις +1,8 σταθερές αποκλίσεις (SD) πάνω από τo αναμενόμενο για την εποχή. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης εκτιμάται ότι οφείλεται στη γρίπη. Παρόμοιες αυξήσεις στη θνησιμότητα έχουν παρατηρηθεί και σε προηγούμενα έτη, ιδιαίτερα σε περιόδους με επικράτηση του ιού γρίπης Α(Η3Ν2)»