Γρίφος για δυνατούς λύτες τα αναδρομικά στους νοσοκομειακούς γιατρούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ακόμα και γιατροί με τον ίδιο βαθμό θα λάβουν διαφορετικά ποσά εξαιτίας του χρονοεπιδόματος και άλλων επιδομάτων και ειδικών συνθηκών... Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Τα λογιστήρια των νοσοκομείων και οι ειδικοί συνεργάτες της ηγεσίας του ΥΥΚΑ προσπαθούν να λύσουν μια εξίσωση με πολλές διαφορετικές παραμέτρους...

Για παράδειγμα, οι γιατροί στην παραμεθόριο αμείβονται με ειδικό επίδομα. Λαμβάνουν δηλαδή περισσότερα χρήματα από αυτούς που εργάζονται σε μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης, μέσα στη διετία που εξετάζεται, κάποιος μπορεί αν ήταν επιμελητής Α το ένα έτος, και να πήρε βαθμό διευθυντού ΕΣΥ το επόμενο έτος!

Πάντως η Αριστοτέλους οφείλει να κινηθεί γρήγορα καθώς η κυβέρνηση φέρνει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με την οποία θα ρυθμίζει το θέμα της καταβολής αναδρομικών για την διετία Νοέμβριος 2014 με Δεκέμβριο 2016 όχι μόνο σε νοσοκομειακούς γιατρούς (ειδικευόμενους, επικουρικούς, μόνιμους επιμελητές Β, επιμελητές Α και διευθυντές) αλλά επίσης σε ένστολους, δικαστές και καθηγητές.

Μην ξεχνάμε ότι μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να εκδοθούν και οι απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις αλλά και να προλάβουν τα λογιστήρια των νοσοκομείων να βγάλουν τα ποσά που πρέπει αν λάβει κάθε γιατρός. Η πρώτη δόση, αν δεν είναι τελικά εφάπαξ η καταβολή, θα πρέπει αν δοθεί υποχρεωτικά μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο χρόνος δηλαδή πιέζει…

Χθες το ygeianet, ιστοσελίδα των νοσοκομειακών γιατρών που ελέγχει ο κ. Βαρνάβας, είχε αναρτήσει τον παρακάτω πίνακα για τον οποίο ωστόσο υπήρξαν πολλές απορίες και ενστάσεις για τις οποίες το ygeianet υποσχέθηκε να κάνει περαιτέρω έρευνα: