Γονόρροια: Νέο φάρμακο επιτυγχάνει τον κύριο στόχο του σε δοκιμή τελικού σταδίου

  • Iatropedia newsroom
τεστ για γονόρροια
Νέα από του στόματος θεραπευτική επιλογή ενόψει της αυξανόμενης αντοχής και για τους ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν άλλες θεραπείες λόγω αλλεργιών ή δυσανεξίας

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το από του στόματος φάρμακό της για τη γονόρροια ανταποκρίθηκε στον κύριο στόχο της μη κατωτερότητας, σε σύγκριση με μια υπάρχουσα συνδυαστική θεραπεία, σε δοκιμή τελευταίου σταδίου.

Το φάρμακο, που ονομάζεται gepotidacin (γεποτιδασίνη), αναπτύσσεται για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων με τη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, η οποία επηρεάζει περίπου 82 εκατομμύρια νέους ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο και αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV.

Σύμφωνα με την GSK, η δοκιμή έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της γεποτιδασίνης δεν ήταν χειρότερη από τη συνδυαστική θεραπεία του αντιβιοτικού κεφτριαξόνης που χορηγείται με ενδομυική ένεση και του χαπιού αζιθρομυκίνης που καταπολεμά τα βακτήρια.

«Τα θετικά αυτά αποτελέσματα καταδεικνύουν τη δυνατότητα της γεποτιδασίνης να παρέχει μια νέα από του στόματος θεραπευτική επιλογή ενόψει της αυξανόμενης αντοχής, καθώς και για τους ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν άλλες θεραπείες λόγω αλλεργιών ή δυσανεξίας», δήλωσε ο Chris Corsico, ανώτερος αντιπρόεδρος ανάπτυξης της GSK.

Τι είναι η γονόρροια

Η γονόρροια είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae και αφορά όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, πολλά άτομα τα οποία έχουν γονόρροια δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Όταν υπάρχουν κλινικά συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως 2-7 ημέρες (1-14 ημέρες) μετά την ύποπτη επαφή.

Στον άνδρα εκδηλώνεται κυρίως ως ουρηθρίτιδα. Επίσης μπορεί να υπάρχει προσβολή του προστάτη, των όρχεων, του πρωκτού και του φάρυγγα.

Στη γυναίκα οι συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις είναι τραχηλίτιδα, ουρηθρίτιδα και σαλπιγγίτιδα. Σπάνια υπάρχουν σοβαρές εκδηλώσεις με πυρετό, προσβολή του δέρματος και των αρθρώσεων.

Η γονόρροια αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται με κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή. Αν δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Και μετά το Ozempic, πώς δεν θα ξαναπάρω κιλά;

Από τι κινδυνεύουν ως έφηβοι τα λαίμαργα παιδιά [μελέτη]

Άδωνις Γεωργιάδης: Σε 1,5 μήνα από σήμερα ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ