Γονείς καρδιοπαθών παιδιών: «νεκρό βρέφος εξαιτίας καθυστερήσεων στο Ωνάσειο»!

  • Iatropedia
Μια τραγική υπόθεση φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι γονείς καρδιοπαθών παιδιών που νοσηλεύονται στο «Αγία Σοφία» και πολεμούν εδώ και καιρό να ξανανοίξει το καρδιοχειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου.

Η εκπρόσωπος των γονέων καρδιοπαθών παιδιών,

Χρυσάνθη Κοκολάκη με δύο σημειώματά της στον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα ζητά τη βοήθειά του ώστε να σταματήσουν να πεθαίνουν μωρά εξαιτίας του λουκέτου στο καρδιοχειρουργικό τμήμα του Αγία Σοφία αλλά και εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρείται στις επεμβάσεις στο Ωνάσειο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σήμερα είχαμε μία ακόμη τραγική εξέλιξη. Αν θυμάστε, εκτός των τριών βρεφών που έχασαν τη ζωή τους τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο 2012, υπήρχε και τέταρτο παιδάκι ονόματι Ζέλα Αρμάντο, 19 μηνών, σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Το παιδάκι αυτό, μετά από επιπλέον καθυστέρηση 18 ημερών, εγχειρίστηκε στο Ωνάσειο, αλλά λόγω ήδη πολύ επιβαρυμένης κατάστασής του, δεν τα κατάφερε…Προ ολίγου μας πήρε συντετριμμένος ο πατέρας…

Ας μην καθυστερούμε άλλο! Οι θάνατοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο και τι κέντρο παραμένει κλειστό!

Για ακόμα μία φορά, εκλιπαρούμε για την επέμβασή σας».

Η κ.Κοκολάκη περιγράφει σχετικά με το περιστατικό: «Την 1η Ιουνίου 2012, προσκομίσθηκε από τους γονείς του στο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» το βρέφος Ζέλα Αρμάντο, ηλικίας 19 μηνών, με βαριά κυάνωση και πυρετό. Εξετάσθηκε από τους γιατρούς και έκανε εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου. Το βρέφος έπασχε από σύνδρομο Down και συγγενή καρδιοπάθεια (τετραλογία του Fallot). Για την καρδιοπάθειά του επρόκειτο να χειρουργηθεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Όμως, επειδή το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» έκλεισε τον περασμένο Οκτώβριο, το παιδί παραπέμφθηκε για χειρουργείο καρδιάς στο Ωνάσειο. Εκεί, εξετάστηκε και το Νοέμβριο 2011 αλλά και το Φεβρουάριο 2012, οπότε του δόθηκε ιατρική γνωμάτευση (με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2012), που αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, ότι:

«… πάσχει από σοβαρή σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια, τετραλογία του Fallot… Ο ασθενής παρουσιάζει σοβαρότατη κυάνωση και πιθανές υπερκυανωτικές κρίσεις… Λόγω της σοβαρότητας και επικινδυνότητας της κατάστασης από τη σοβαρότατη κυάνωση συνιστάται επείγουσα αιμοδυναμική και αγγειογραφική μελέτη και πιθανότατα επείγουσα χειρουργική παρέμβαση».

Όμως, ούτε αιμοδυναμική και αγγειογραφική μελέτη ούτε χειρουργική επέμβαση είχαν γίνει μέχρι τον Ιούνιο στο παιδί, διότι δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη.

Η δικηγόρος μας έκανε άμεσα εξώδικο στο Ωνάσειο (1η Ιουνίου) κι εμείς ειδοποιήσαμε δημοσιογράφους, οι οποίοι επικοινώνησαν με το Ωνάσειο. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχε αίτημα (;) από το «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» για να χειρουργηθεί το παιδί, αν και ήταν σε λίστα αναμονής του «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Αλλά ακόμη κι αν δεν ήταν, ο κ. Λοβέρδος δεν είχε διαβεβαιώσει ότι κάθε περιστατικό, ακόμα και χωρίς ασφάλιση, θα αντιμετωπίζεται αυτό το διάστημα “δωρεάν” από το Ωνάσειο; Το αποτέλεσμα της παρέμβασής μας ήταν το Ωνάσειο να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και να πάρει εσπευσμένα το βράδυ της ίδιας μέρας το παιδί εκεί.

Μετά από πολλές αλλαγές στην πιθανή ημερομηνία επέμβασης , τελικά, με μεγάλη καθυστέρηση, αποφασίστηκε η 18η Ιουνίου. Όπως μας ενημέρωσε συντετριμμένος ο πατέρας, το παιδί, ήδη πολύ ταλαιπωρημένο, κατέληξε πάνω στην εγχείρηση…

Πόσα ακόμη παιδιά πρέπει να πεθάνουν για να ανοίξει το κέντρο; Αν οι άξιοι γιατροί μας ήταν στις θέσεις τους και προσέφεραν πάλι τις πολύτιμες υπηρεσίες τους , αυτοί οι θάνατοι (και δεν είναι πλέον λίγοι!) θα είχαν αποφευχθεί.

Τι θα πουν στους γονείς αυτών των παιδιών ο κ. Παπασάββας κι ο κ. Μουσιώνης, που εδώ και τόσους μήνες μας κρατούν όλους: γιατρούς, παιδιά, οικογένειες, ομήρους τους;».