Γονιμοποίησαν πρόβατα με το πιο παλιό σπέρμα στον κόσμο!

  • Ρούλα Τσουλέα
σπέρμα πρόβατα
Σπέρμα κατεψυγμένο τη δεκαετία του '60 χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για τη γονιμοποίηση προβάτων.

Επιστήμονες στην Αυστραλία κατόρθωσαν να γονιμοποιήσουν πρόβατα, χρησιμοποιώντας σπέρμα κατεψυγμένο επί 50 χρόνια!

Το σπέρμα είχε αποθηκευθεί το 1968 σε εργαστήριο στο Σύδνεϋ. «Πιστεύουμε ότι το δείγμα αυτό ήταν το παλαιότερο κατεψυγμένο στον κόσμο και σίγουρα το παλαιότερο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τεκνοποίηση», δήλωσε η ερευνήτρια  Dr. Jessica Rickard, από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.

Οι επιστήμονες απέψυξαν το δείγμα και το υπέβαλλαν σε σειρά εξετάσεων για να αξιολογήσουν την κατάσταση των σπερματοζωαρίων. Ύστερα, έκαναν σπερματέγχυση σε 56 προβατίνες. Το ποσοστό εγκυμοσύνης που πέτυχαν είναι εφάμιλλο με εκείνο που επιτυγχάνεται σήμερα, με σπέρμα κατεψυγμένο για μόλις 12 μήνες!

«Το επίτευγμα αυτό αποδεικνύει την μακροβιότητα του σωστά κατεψυγμένου σπέρματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Simon de Graaf, αναπληρωτής καθηγητής  στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το σπέρμα από τέσσερα κριάρια είχε κρυοσυντηρηθεί σε υγρό άζωτο, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ. Το ένα από αυτά λεγόταν Σερ Φρέντι και είχε γεννηθεί το 1963.

Εκτός από το παλαιό σπέρμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και φρεσκοκατεψυγμένο για να κάνουν σπερματέγχυση σε 1.048 άλλες προβατίνες. Από αυτές έμειναν έγκυοι οι 618.

Επομένως, το ποσοστό εγκυμοσύνης με το παλαιότερο σπέρμα του κόσμου ήταν 61%, έναντι 59% με το προσφάτως κατεψυγμένο.

Μάλιστα, τα αρνάκια που γεννήθηκαν από το σπέρμα του Σερ Φρέντι και των τριών άλλων κριαριών, διαθέτουν μία συγκεκριμένη πτυχή στο δέρμα. Η πτυχή αυτή ήταν συνηθισμένη σε ορισμένα πρόβατα της ράτσας Μερίνο στα μέσα του περασμένου αιώνα. Ωστόσο εμπόδιζε το κούρεμά τους και έτσι σήμερα εκτρέφονται περισσότερο ζώα χωρίς αυτή την πτυχή.

Τα Μερίνο είναι πρόβατα με πυκνό τρίχωμα που εκτρέφονται για το μαλλί τους, το οποίο θεωρείται το καλύτερο και πιο απαλό στον κόσμο.