Γολγοθάς για μια θέση στο ΕΣΥ- Καθυστερήσεις, λάθη και γραφειοκρατία στερούν τα νοσοκομεία από γιατρούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Καταγγελία - κόλαφο που δίνει μια πλήρη εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας γιατρός για να διοριστεί στο ΕΣΥ, έκανε μέσω του ΑΡΣΙ ένας ειδικευμένος καρδιολόγος που παραιτήθηκε από θέση που κατείχε για να διεκδικήσει μια μόνιμη θέση σε δημόσιο νοσοκομείο και βρέθηκε να ταλαιπωρείται, να εμπαίζεται και τελικά να μένει ουσιαστικά άνεργος!

Διαβάστε παρακάτω το σχετικό έγγραφο:

ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ – ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,   11-12-2016

Πριν λίγους μήνες είχαμε αναφερθεί σε ένα από τα πολλά διαδικαστικά κόλπα που επινοούν διαρκώς οι μηχανισμοί των μνημονιακών κυβερνήσεων και του κράτους έτσι ώστε από την μία ο εκάστοτε υπουργός να εξαγγέλλει για λόγους εντυπωσιασμού την δήθεν προκήρυξη πολλών θέσεων μόνιμων Επιμελητών ΕΣΥ, και από την άλλη οι διαδικασίες για τις προσλήψεις αυτές ΝΑ ΜΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ. (http://arsigr.blogspot.gr/2016/06/blog-post_19.html)

Το (ένα από τα πολλά τέτοια) κόλπο που είχαμε αναφέρει έχει να κάνει με το ΣΚΟΠΙΜΟ μπάχαλο που δημιουργήθηκε σχετικά με τον βαθμό των εισηγητών γιατρών για τις προσλήψεις Επιμελητών Β.  Παρά τις προτάσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ) προς την πολιτική ηγεσία, στον ν. 4368 του περασμένου Φεβρουαρίου στην σχετική διάταξη ΑΝΤΙ για «βαθμός Επιμελητή Α ή Διευθυντή» που έπρεπε να μπει, μπήκε «βαθμός Διευθυντή» σκέτο. Το γεγονός πως το «λάθος» αυτό ήταν ΣΚΟΠΙΜΟ, αποδεικνύεται από το ότι αμέσως μόλις είχε εκδοθεί το ΦΕΚ με τον νόμο, οι υπηρεσίες του υπουργείου ΓΚΡΕΜΟΤΣΑΚΙΣΤΗΚΑΝ (κυριολεκτικά …) με εγκύκλιό τους (12-4-2016 ΑΔΑ : 61ΡΩ465ΦΥΟ-ΦΗΦ) να ακυρώσουν ΟΛΕΣ τις εισηγήσεις που είχαν γίνει από Επιμελητές Α (γιατί έτσι προέβλεπε ο προηγούμενος σχετικός νόμος 3574/2009) για θέσεις από παλιότερες προκηρύξεις που υποτίθεται πως είχαν «ξεπαγώσει», και ΦΤΟΥ ΚΙ ΑΠ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ψάχνουν για νέους εισηγητές και νέες εισηγήσεις. Μέχρι σήμερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αν και κατ΄ επανάληψη έχει μιλήσει σε επίσημες συναντήσεις περί «λάθους», ΔΕΝ έχει διορθώσει αυτό το «λάθος».

Ας δούμε τώρα τι σχετικό γίνεται και με τις ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ προκηρύξεις, αυτές δηλ. τις περίπου 750 που έχουν γίνει ΜΕΤΑ την έκδοση του ν. 4368/2016 : ε, λοιπόν το κράτος έχει ανεξάντλητο ρεπερτόριο επινοήσεων για να ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ διαδικαστικά αυτά που δεν θέλει να προχωρήσει (π.χ. μόνιμες προσλήψεις), ενώ φυσικά ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ «ΛΑΘΟΣ» ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ για αυτά που θέλει να προωθήσει επειγόντως κάθε φορά (π.χ. περικοπές μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φορολογικών και ασφαλιστικών κρατήσεων, απολύσεις Επικουρικών γιατρών κλπ). Αυτή την φορά λοιπόν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ορίστηκαν εισηγητές από την  βαθμίδα των Συντονιστών Διευθυντών και ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ «ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ» πως ο Συντονιστής Διευθυντής … δεν είναι Διευθυντής (!) άρα σύμφωνα πάντα με την περίφημη εγκύκλιο – … σαμποτέρ του περασμένου Απριλίου, ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ και αυτές οι εισηγήσεις και πάμε πάλι ΦΤΟΥ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προκήρυξη θέσης Επιμελητή Β Καρδιολογίας για το Νοσοκομείο Βέροιας για την οποία η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε στις 21/6/2016, οι δύο εισηγητές ορίστηκαν ΤΡΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ (!) δηλαδή στις 22/9/2016, όμως πριν λίγες μέρες (συγκεκριμένα την 1/12) και αφού οι εισηγήσεις είχαν παραδοθεί, οι αρμόδιοι της 3ης ΥΠΕ διεμήνυσαν πως ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ η μέχρι τώρα διαδικασία γιατί ο ένας εκ των δύο εισηγητών (τον οποίο οι ίδιοι αυτοί αρμόδιοι των είχαν ορίσει) είναι Συντονιστής Διευθυντής και όχι … απλός Διευθυντής (!!) όπως προβλέπει (υποτίθεται) η εγκύκλιος του Απριλίου την οποία αυτοί οι ίδιοι αρμόδιοι γνώριζαν ΠΕΝΤΕ (5) ΜΗΝΕΣ πριν ορίσουν τους εισηγητές (!!!)

Ακριβώς παρόμοιο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙ (και είναι μάλλον λίαν επιεικής ο χαρακτηρισμός αυτός …) γίνεται αντίστοιχα με πολλές προκηρύξεις θέσεων Επιμελητών Β στην 3η ΥΠΕ, στην 4η ΥΠΕ και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας …

Οι σχετικές καταγγελίες από γιατρούς αρχίζουν και γίνονται σωρηδόν (επισυνάπτεται εδώ μία ενδεικτικά).

Κατά τα λοιπά, ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός ΟΠΟΥ ΣΤΑΘΟΥΝ ΚΙ ΟΠΟΥ ΒΡΕΘΟΥΝ εξαγγέλλουν διαρκώς χιλιάδες προσλήψεις …

Κύριε Ξανθέ και κύριε Πολάκη, ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ?  (έστω και ο ίδιος σας ο εαυτός ? )

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ Α.Σ., ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ,   5-12-16

Είμαι από τους «τολμηρούς ανόητους» που παραιτήθηκαν από μόνιμη θέση Eπιμελητή ΕΣΥ (λόγω του γνωστού περιορισμού που προβλέπεται από τον ν. 4368) για να διεκδικήσουν νέα μόνιμη θέση από τις 760 που προκηρύχθηκαν το καλοκαίρι. Από τη στιγμή που παραιτήθηκα δουλεύω σαν συμβασιούχος γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ των 900 ευρώ, στο νοσοκομείο της Βέροιας. Έκανα αίτηση σε 2 θέσεις Επιμελητή Β Καρδιολογίας στη Βέροια και στο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων η 21 και 28/6 αντιστοίχως.

Μετά από 3 μήνες και συγκεκριμένα στις 22/9 η 3η ΔΥΠΕ εδέησε να βγάλει εισηγητές και για τις δύο μόνιμες θέσεις, όμως και στις δύο ο ένας εισηγητής είναι συντονιστής διευθυντής και όχι απλός διευθυντής όπως υποτίθεται πως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας (12-4-2016 ΑΔΑ : 61ΡΩ465ΦΥΟ-ΦΗΦ). Συμβούλιο κρίσης ορίστηκε μετά από ένα μήνα , στα μέσα Οκτώβρη, για τη θέση της Βέροιας  ενώ για το «Παπαγεωργίου» ακόμα δεν έχει μετά από σχεδόν 6 μήνες οριστεί, με αποτέλεσμα οι φάκελοι των υποψηφίων να μην έχουν ακόμα παραληφθεί από τους εισηγητές!

Αφού μετά κόπων και βασάνων και πολλών καθυστερήσεων εστάλησαν στο νοσοκομείο Βέροιας οι εισηγήσεις των δυο εισηγητών και ήταν έτοιμοι να μας τις κοινοποιήσουν, αιφνίδια στις 1/12 ενημερώθηκαν απο την 3η ΥΠΕ ότι η διαδικασία είναι άκυρη γιατί ένας εισηγητής είναι συντονιστής διευθυντής ενώ έπρεπε να είναι απλός διευθυντής και όλα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή. Το πρόβλημα εμφανίστηκε σε πολλά νοσοκομεία ανά την Ελλάδα και όχι μόνο στην 3η και 4η ΔΥΠΕ και μάλιστα το υπουργείο επέστρεψε στα νοσοκομεία φακέλους έτοιμους για διορισμό με την δικαιολογία ότι η κρίση δεν έγινε σύντομα γιατί εισηγητής ήταν συντονιστής διευθυντής. Για το θέμα αυτό ο κ. Κύρκος, διοικητής της 3ης ΥΠΕ, πήγε στο υπουργείο στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας χωρίς να δωθεί λύση από το υπουργείο. Πρόκειται σαφώς για αισχρό εμπαιγμό από το υπουργείο και τις ΥΠΕ προκειμένου να κωλυσιεργήσουν οι διορισμοί ή ίσως και να μην γίνουν ποτέ, επικαλούμενοι αστείες και παιδαριώδεις δικαιολογίες και παίζοντας με τα νεύρα ανθρώπων που έκαναν το λάθος να τους πιστέψουν και να παραιτηθούν για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο και πιο κοντά στα σπίτια τους.

Σήμερα μάλιστα από το νοσοκομείο της Βέροιας μου είπαν ότι η 3η ΥΠΕ έχει το θράσος να μην απαντάει στα τηλέφωνα για να δώσει οδηγίες για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αν δηλαδή θα αναλάβει αντικαταστάτης ή θα γίνει ορισμός εισηγητών από την αρχή με κλήρωση.

Φοβάμαι ότι το θέμα αυτό αφορά πολλές θέσεις ανά την Ελλάδα και δεκάδες συναδέλφους που μας εξαπάτησαν, και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά απολύτως διάθεση να κάνει διορισμοός μονίμων επικαλούμενη αστεία προσχήματα εμπαίζοντας μας προκλητικά.

Συναδελφικά,

Α. Σ.,  Καρδιολόγος

(τα στοιχεία του συναδέλφου είναι σε γνώση μας)