Γολγοθάς για ασθενή με οφθαλμιατρικό πρόβλημα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ανοιχτή επιστολή στη «Ροδιακή» απέστειλε ο κ. Μιχάλης Καραγιάννης, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Στην επιστολή του αναφέρει:

«Αγαπητή ΡΟΔΙΑΚΗ,
Ονομάζομαι Καραγιάννης Μιχαήλ. Εδώ και τρία χρόνια έχω ένα σοβαρό πρόβλημα με το μάτι μου, που με αναγκάζει ανά δίμηνο να κάνω ενδουαλοειδική έγχυση anti VEGF. Από τον Αύγουστο του 2018 η κλινική Euromedica έκλεισε την οφθαλμολογική κλινική.

Έκτοτε, άρχισε ο δικός μου Γολγοθάς. Το μάτι μου χειροτέρευε και στο ΙΚΑ της Ρόδου δέχονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσω προκειμένου να μου εγκριθεί η ένεση. Η δικαιολογία τους ήταν ότι οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας δεν είχαν την έγκριση για να κάνουν ενέσεις.

Κι εδώ είναι ο παραλογισμός του κράτους. Στις μονάδες επιτρέπονται να γίνονται επεμβάσεις στο υαλοειδές και κατ’ επέκταση ενέσεις, ενώ ναι απλή ένεση δεν επιτρέπεται. Το άκρον άωτον δηλαδή της προχειρότητας και της γραφειοκρατίας. Εκτός, αν υπάρχουν άλλα συμφέροντα ενίσχυσης των κλινικών.

Έτσι, τόσο εγώ όσο και άλλοι συμπολίτες μου, βλέπουμε την όρασή μας να ελαττώνεται μέρα με τη μέρα και να περνάει ο καιρός και λύση να μην υπάρχει. Από το ΙΚΑ μας συνέστησαν στη συνέχεια να πάμε στο Νοσοκομείο αλλά πήρα τηλέφωνο και το πιο σύντομο ραντεβού ήταν μετά από τρεις μήνες! Κι απ’ ό,τι μαθαίνω είναι μόνο μια υπογραφή της απόφασης που έχει εγκριθεί από τον Υπουργό Υγείας.

Μέχρι πότε σ’ αυτό το κράτος δεν θα λαμβάνουν καμία μέριμνα για τον δύστυχο πολίτη;

Καλώ τους βουλευτές της περιοχής μας αλλά και όλους τους τοπικούς φορείς, να επιληφθούν άμεσα του θέματος γιατί πολλοί συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων κι εγώ κινδυνεύουμε να χάσουμε την όρασή μας.

Απαιτούμε να μας δοθεί άμεσα η ένεση που έχει εγκριθεί και η οποία βρίσκεται στο ΙΚΑ της Ρόδου και από τώρα να προγραμματίσουν και να διευθετήσουν το ζήτημα και για τις επόμενες.

Οφείλουν όλοι να κατανοήσουν ειδικά στις μέρες μας, ότι οι άμοιροι οι νησιώτες δεν είναι σε θέση να μεταβούν στην Αθήνα να κάνουν τη συγκερκιμένη ένεση, όπως μας προέτρεψαν καθώς υπάρχει το απαγορευτικό κόστος των εισιτηρίων μετάβασης και επιστροφής, η διαμονή, τα έξοδα σίτισης κλπ.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και περιμένουμε».