Γκίκας Μαγιορκίνης: Πόσο θα κρατήσει η ύφεση του θερινού κύματος του κορονοϊού στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
Μαγιορκίνης
Στα μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσει η νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του επιδημιολόγου, αν. Καθηγητή ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Με ανάρτηση του στα social media αναφέρει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η ύφεση που παρατηρείται να διαρκέσει 2 με 3 μήνες. Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρει  για τον κορονοϊό: «Το πρώτο δεδομένο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μολύνθηκε κατά την διάρκεια της θερινής έξαρσης και για αυτό βλέπουμε και την ύφεση καθώς έχει δημιουργηθεί ένα (προσωρινό) τείχος ανοσίας. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι περιμένουμε μία αύξηση της τάξης του 20-30% στην μεταδοτικότητα από τα μέσα Οκτώβρη εξαιτίας της μετάβασης των δραστηριοτήτων εστίασης στους κλειστούς χώρους. Το τρίτο (μη) δεδομένο είναι ότι δεν γνωρίζουμε το προφίλ της παραλλαγής που θα επικρατήσει μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Μπορεί να είναι ο “Κένταυρος”, αλλά δεν είναι σίγουρο».

Και καταλήγει: «Με βάση αυτά τα στοιχεία το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε μία αύξηση της μεταδοτικότητας από τα μέσα Οκτωβρίου που θα ξεκινάει από τα βόρεια της χώρας. Πιθανώς αυτή η αύξηση να μην οδηγήσει σε πλήρη έξαρση αν δεν ακολουθηθεί από κάποια νέα παραλλαγή. Ο πιο “θερμός” μήνας παραλλαγών τα προηγούμενα 2 έτη ήταν ο Νοέμβριος-Δεκέμβριος, όπου οι παραλλαγές Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Όμικρον έκαναν εξάρσεις», λέει.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτησή του Γκίκα Μαγιορκίνη: