Γκάγκα: Ποιες είναι οι κατηγορίες ασθενών που θα παραλάβουν κατ’ οίκον τα αντιιικά χάπια

  • Γιάννα Σουλάκη
φωτοευαισθησία
Λεπτομέρειες για την έναρξη του προγράμματος της πειραματικής χορήγησης των χαπιών κατά του κορονοϊού έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Παράλληλα ανακοίνωσε πως εξαιτίας της κακοκαιρίας δίνεται παράταση στην εκτέλεση συνταγών φαρμάκων και εξετάσεων, μέχρι την άλλη Δευτέρα.

Στη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας για τη νόσο Covid-19, αλλά και στην πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Όπως είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, είναι η πρώτη φορά που θεραπεία κατά της Covid-19 θα παραδίδεται κατ’ οίκον στους πολίτες.

Όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός, τα φάρμακα θα παραδίδονται με κούριερ, σε ασθενείς από 18 ετών και άνω, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και συγκεκριμένα σε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου.

Αυτοί είναι: ανοσοκατεσταλμένοι, ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, με ιστορικό καρκίνου εντός του τελευταίους έτους και ασθενείς που πάσχουν από άλλα χρόνια νοσήματα.

«Τις πρώτες μέρες από τη διάγνωση της νόσου – είτε με rapid τεστ είτε με μοριακό έλεγχο – ο θεράπων ιατρός μπορεί να υποβάλει στην ειδική πλατφόρμα την αίτηση χορήγησης. Η αρμόδια επιτροπή απαντά μέσα σε 24 ώρες και ενημερώνεται ταυτόχρονα με sms ο γιατρός και ο ασθενής ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει ηλεκτρονικά να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση της θεραπείας. Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και εντός 24ωρών παραδίδει τα φάρμακα στη διεύθυνση που θα υποδείξει ο ασθενής», εξήγησε η κα Γκάγκα.

Οι διαδικασίες χορήγησης της θεραπείας αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Γκάγκα: Πολυπαραγοντικό το ζήτημα των θανάτων

Απαντώντας για μια ακόμη φορά στο διαβόητο πλέον ερώτημα για τον αυξημένο αριθμό των θανάτων στη χώρα μας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε πως είναι ένα θέμα που απασχολεί πρώτους απ’ όλους τους ίδιους γιατρούς, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό θέμα.

«Κατά μεγάλη πλειονότητα, οι ασθενείς που καταλήγουν είναι μεγάλης ηλικίας, με πολλά συνοδά προβλήματα, ενώ οι νεότεροι είναι κατά κανόνα ανεμβολίαστοι. Οι ελάχιστες περιπτώσεις εμβολιασμένων και με τρεις δόσεις, αφορούν ασθενείς με πολύ επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα», εξήγησε η ίδια.

Επίσης τόνισε για άλλη μια φορά τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας, αφού πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να φτάνουν στο νοσοκομείο όταν είναι πλέον αργά για να αναστραφεί η κατάστασή τους.

Αλλαγές στο ΕΣΥ: «Δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο στην Περιφέρεια»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προωθούμενες αλλαγές στο ΕΣΥ, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα νοσοκομείο στην Περιφέρεια.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις νοσηλευτικές μονάδες παντού, με γνώμονα την ποιότητα και αυτό μπορεί να σε κάποιες περιπτώσεις να επιτευχθεί με αλλαγή του τρόπου παροχής των υπηρεσιών. Αλλάζουμε λοιπόν τον τρόπο προκήρυξης των θέσεων, ώστε να επιταχυνθούν, ξεκινώντας από τα περιφερειακά νοσοκομεία. Δεν θα περιοριστεί καμία ποιοτική υπηρεσία προς ασθενείς, σε καμία περιοχή της χώρας», υπογράμμισε η κα Γκάγκα.

Παράταση στη λήξη των συνταγών λόγω κακοκαιρίας

Όπως ανέφερε τέλος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, δόθηκε παράταση στην ισχύ των συνταγών φαρμάκων και των παραπεμπτικών για εξετάσεις. «Οι συνταγές που έληξαν τις ημέρες της κακοκαιρίας ή λήγουν σήμερα παρατείνονται έως την άλλη Δευτέρα».