Γκάγκα – Παπαευαγγέλου: «Με τη νέα σχολική χρονιά αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά»

  • Γιάννα Σουλάκη
Γκάγκα
Στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας covid-19, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, παραβρέθηκε και η νέα αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Τόσο η ίδια, όσο και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους για την αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα σε παιδιά, με το άνοιγμα των σχολείων.

Την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης σχετικά με την πανδημία Covid-19, σήμερα άνοιξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα, η οποία ευχαρίστησε τους συναδέλφους της επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν εδώ και 1,5 χρόνο την πανδημία, που όπως είπε συνεχίζει να καλπάζει και όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούμε.

Στον κίνδυνο αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε στη συνέχεια η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.  ‘Οπως ανέφερε η ίδια, σήμερα, 18 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η φιλοσοφία της λειτουργίας των σχολείων έχει αλλάξει.  «Τα εμβόλια προσφέρουν πλέον προστασία στους ευάλωτους ενήλικες. Άρα οι προστασία των συνοικούντων επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό», είπε.

Η ίδια τόνισε ότι σε αυτή τη φάση στόχος είναι να διεξαχθεί η δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία και γι’ αυτό οι επιστήμονες έχουν καταρτίσει πρωτόκολλα για να εξελιχθεί απρόσκοπτα η διαδικασία. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί στα σχολεία να υπάρχουν κρούσματα, αλλά δεν θα κλείνουν με τους ίδιους κανόνες που έκλειναν την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Παράλληλα, όπως είπε, τα self test έδειξαν κατά το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, ότι η έγκαιρη διάγνωση των παιδιών και η άμεση απομάκρυνσή τους από το σχολείο, συμβάλει στη μείωση των κρουσμάτων.

«Γι’ αυτό και φέτος θα γίνονται δύο τεστ την εβδομάδα, για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, εκτός αν είχαν στενή επαφή με κρούσμα», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Παπαευαγγέλου: «Οι γονείς να κάνουν self test ώστε να υπάρχει στενή παρακολούθηση της διασποράς στα σχολεία»

Είναι θετικό, όπως τόνισε, το γεγονός ότι 1 στα 4 παιδιά Λυκείου έχει εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου. Στόχος στα σχολεία είναι να γίνει η παρακολούθηση των μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν έχουν εμβολιαστεί με 2 τεστ κάθε εβδομάδα. Τα τμήματα που θα έχουν κρούσμα δεν θα κλείνουν, αλλά θα ελέγχονται οι συμμαθητές τους και θα απομονώνονται.

Η ίδια ανέφερε ότι με τα μέτρα προστασίας θα ελεγχθεί η διασπορά σε σχολικό περιβάλλον. «Γι’ αυτό ζητώ από τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες για τα self tests, ώστε να παρακολουθούμε στενά τα παιδιά τις επόμενες εβδομάδες. H ίδια ξεκαθάρισε ότι είναι τελείως αναμενόμενο να καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες. Κι αυτό θα συμβεί λόγω της διάγνωσης με τα self tests.

«Εφόσον όμως τηρηθούν τα πρωτόκολλα, θα μειωθούν τα κρούσματα μετά τις πρώτες εβδομάδες», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Σταθεροποίηση και μείωση στα κρούσματα, αύξηση στους θανάτους και διασωληνωμένους

Σαφή σταθεροποίηση με μικρή μείωση της τελευταίες ημέρες καταγράφει η πανδημία στη χώρα μας, τόσο στα νέα κρούσματα όσο και στις νοσηλείες Ο μέσος κυλιόμενος όρος των κρουσμάτων την εβδομάδα που περάσει ήταν 2.274 την ημέρα, δηλαδή καταγράφηκε μείωση 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρόλο που ο αριθμός των τεστ παραμένει σταθερός. Ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο 2,4%.

Τα self tests εξακολουθούν να συνεισφέρουν, αφού το 30% των νέων κρουσμάτων προέρχεται από αυτά. Παράλληλα, δεν αποτυπώνεται αύξηση των κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, και η κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κρίνεται ικανοποιητική.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν αρκετές περιοχές της χώρας, όπως η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Ευρυτανία, η Ροδόπη και κάποιες περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο.