Γκάγκα: Με παράδοση στο σπίτι τα αντιιικά φάρμακα κατά του κορονοϊού

  • Γιάννα Σουλάκη
Γκάγκα
Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η παράδοση των αντιιικών φαρμάκων στο σπίτι, σε άτομα άνω των 18 ετών με υποκείμενα νοσήματα, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Την εικόνα της διασποράς της Όμικρον στη χώρα έδωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.  

Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η χορήγηση των αντιιικών χαπιών κατά της Covid-19 και στη χώρα μας, τα οποίο ο ασθενείς ο οποίος έχει λάβει έγκριση ένταξης στο πειραματική χορήγηση του φαρμάκου, θα παραλαμβάνει στο σπίτι του. Η απάντηση από την αρμόδια Επιτροπή, θα δίνεται μέσα σε 24 ώρες από την αίτηση που θα κάνει ο γιατρός και ο ασθενής θα ειδοποιείται μέσω SMS στο κινητό του. «Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας και την αντιμετώπιση της πανδημίας», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Η διαδικασία, όπως σημείωσε, θα είναι η εξής:

Ο γιατρός να κάνει την αίτηση στο σύστημα μόλις το τεστ βγει θετικό, θα ενημερώνεται ο ασθενής, θα υπογράφει μία ειδική φόρμα συγκατάθεσης, καθώς το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (EMA), και ακολούθως θα του τηλεφωνούν από τον ΕΟΔΥ για να επιβεβαιώσουν τη διεύθυνσή του και να του στείλουν τη φαρμακευτική αγωγή. Η απάντηση θα δίνεται μέσα σε 24 ώρες από την αίτηση που θα κάνει ο γιατρός και ο ασθενής θα ενημερώνεται με SMS αν εγκρίθηκε η αίτησή του.

«Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας και την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε η κυρία Γκάγκα.

Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων έχει εγκρίνει υπό όρους το σκεύασμα της Pfizer, ωστόσο η χώρα μας έχει προμηθευτεί το αντιικό φάρμακο που ανέπτυξε η MSD (Μerck).