Γκάγκα: «Υπάρχουν κενά στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα – Απαιτούνται περισσότερα στοιχεία»

  • Γιάννα Σουλάκη
Γκάγκα
Στην επίμαχη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα αναφέρθηκε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η κα. Γκάγκα τόνισε πως η μελέτη των Καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα παρουσιάζει ασάφειες και δεν έχει στηριχθεί σε μεγάλο δείγμα ώστε να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα.

Απαντώντας στην ερώτηση «εάν είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός» και ποιος είχε ενημερωθεί, η κυρία Γκάγκα απάντησε ότι «κάθε εβδομάδα έχουμε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου ελέγχει τα δεδομένα. Να πω επίσης ότι ο ίδιος έχει ζητήσει να βλέπει όλα τα δεδομένα κάθε μέρα. Άρα η παρακολούθηση, η ενημέρωση και τα διορθωτικά μέτρα είναι συνεχή και καθημερινά», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, τόνισε πως έχει αδυναμίες η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, ουσιαστικά «αδειάζοντας» τον επικεφαλής της ομάδας της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

«Δεν θέλω να κάνω σχόλιο για ένα επιστημονικό άρθρο, το οποίο έχει αδυναμίες και στα δεδομένα του και στον τρόπο που εξηγούνται. Καταρχήν είναι σχετικά λίγα. Οι θάνατοι που παρατηρούνται εκτός ΜΕΘ, είναι άνθρωποι που πήγαν αργά στο νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα. Αρα αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Δηλαδή για να χαρακτηρίσει τι θνητότητα έχει, θα πρέπει να δεις σε τι κατάσταση έφτασε στα επείγοντα. Πρέπει να δούμε συννοσηρότητες και άλλα διάφορα. Αρα για να κάνουμε οποιαδήποτε σύγκριση θα πρέπει να έχουμε πολλά στοιχεία. Η προσπάθεια είναι να γίνεται ότι καλύτερο μπορεί. Η παρακολούθηση η ενημέρωση και τα διορθωτικά μέτρα είναι συνεχή. Δεν είναι σαφές τίποτα από αυτά από τη μελέτη, με τον τρόπο που έχουν δοθεί», τόνισε συγκεκριμένα.

Γκάγκα: Τα ποιοτικά στοιχεία για τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ

Αναφορικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πήγαν αργά στα ΤΕΠ των νοσοκομείων στη Β. Ελλάδα, διασωληνώθηκαν και κατέληξαν μέσα στην πρώτη μισή ώρα. «Αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ». Άρα, πρόσθεσε, «για να χαρακτηρίσεις τι θνητότητα έχεις, πρέπει να σκεφτείς τι βαρύτητα έχει το ίδιο το περιστατικό». Για να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση, σημείωσε, πρέπει να έχουμε στοιχεία για την βαρύτητα του περιστατικού, την ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα.

Η προσπάθεια είναι να γίνεται το καλύτερο δυνατό – πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός – και πραγματικά τα περιστατικά διακινούνται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ο μέσος όρος αναμονής είναι μικρός για να μπει κάποιος στην ΜΕΘ.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε επίσης, ότι σήμερα πάνω από το 80% των νοσηλευμένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Η πιθανότητα να φτάσεις στη ΜΕΘ εμβολιασμένος, είναι 20 φορές μικρότερη απ’ ό,τι όταν είσαι ανεμβολίαστος. Επίσης, είναι πιο εύκολο να φτάσεις στη ΜΕΘ αν έχεις μεγαλύτερη ηλικία. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι για τους άνω των 60 ετών που δεν είναι εμβολιασμένοι».

«Ο εμβολιασμός είναι η απάντηση»

Το μήνυμα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε, είπε η κ. Γκάγκα, είναι το ακόλουθο: «Είναι ο εμβολιασμός η απάντηση». Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη, αλλά παρ’ όλα αυτά, οι συνάδελφοι και το σύστημα τα βγάζουν πέρα, σημείωσε.

Τέλος, η κα Γκάγκα υπενθύμισε τα αναφερόμενα στην ταξιδιωτική οδηγία που θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00, και αφορά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους άνω των 5 ετών. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες, με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.