Γκάγκα: «Καμπανάκι» για τη Βόρεια Ελλάδα – Πληθώρα ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ

  • Γιάννα Σουλάκη
Γκάγκα
Αυξάνεται ο ρυθμός μετάδοσης του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, με την αύξηση των κρουσμάτων να κυμαίνεται από 3% έως 11%. Ανήσυχη εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 59 ανεμβολίαστοι και μόλις τέσσερις εμβολιασμένοι σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης», είπε η αναπληρώτρια υπουργός, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6:00 μμ, παρουσιάζοντας τα σχετικά στοιχεία.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωσε επίσης από την πλευρά της, ότι στο σύνολο της χώρας υπάρχει αποκλιμάκωση της πανδημίας, όμως στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων:

«Εχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση 60% στην Κοζάνη και 40% στη Δράμα, τον Έβρο και την Πιερία», ανέφερε. Το φορτίο στην πόλη της Θεσσαλονίκης εμφανίζει μικρότερο, αλλά με σαφή και σταθερή αύξηση. «Η σημαντική αύξηση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, προμηνύει αύξηση της νοσηρότητας και πρόβλημα στο σύστημα υγείας», τόνισε.

Παπαευαγγέλου: 20.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα – Αύξηση στην ενδοοικογενειακή μετάδοση

Τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι περίπου 20.000. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 34 έτη, ενώ ο δείκτης θετικότητας σε πανελλαδικό επίπεδο την εβδομάδα που πέρασε ήταν 1,16%, πρόσθεσε η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Επίσης, συμπλήρωσε πως η μετάδοση κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων και η ενδοοικογενειακή είναι οι πιο συχνές, ενώ μικρότερη είναι μετάδοση στους χώρους εργασίας.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 2.044 ασθενείς σε όλη τη χώρα, πρόσθεσε, οι περισσότεροι μεταξύ 45 και 65 ετών.

Ποια είναι η εικόνα στα σχολεία

Από τα self tests που έγιναν στους μαθητές, έχει φανεί ότι κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, ο αριθμός τους παρέμεινε σταθερός και δεν παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, σημείωσε η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η αύξηση 16% ήταν αναμενόμενη, τόνισε, και προέκυψε λόγω των self-tests, καθώς διαγνώστηκαν παιδιά που δεν είχαν συμπτώματα:

«Στα κρούσματα που βλέπουμε στα παιδιά σχολικής ηλικίας, δεν έχει παρουσιάσει αξιόλογη αύξηση. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ είχαμε 3.359 κρούσματα σε παιδιά 4-18 ετών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 24% των νέων μολύνσεων», είπε.

Μάλιστα, τα δεδομένα από τους ελέγχους των παιδιών θα ψηφιοποιηθούν σύντομα σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να βγαίνουν ταχύτερα και καλύτερα συμπεράσματα.

«Μελέτη έχει δείξει ότι η διασπορά στα σχολεία μειώνεται 85% με τον συνδυασμό χρήσης μάσκας και συχνών self tests. Το καθημερινό τέστινγκ των στενών επαφών, ήταν εξίσου σημαντικό και για τους ανθρώπους που μένουν μαζί με τα παιδιά», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Σχετικά με τα δύο τμήματα που έκλεισαν λόγω συρροής κρουσμάτων κορονοϊού στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, είπε ότι αιτία ήταν ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε μαθητές κι αυτό συνέβη, επειδή η συγκεκριμένη περιοχή έχει πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, που φτάνει στο 5,4%.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των νέων, μέχρι σήμερα περισσότεροι από 60.000 άτομα 12-14 ετών και 100.000 15-17 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους. Η Νότια Ελλάδα εμφανίζει πιο ψηλά εμβολιασμού, σύμφωνα με την Καθηγήτρια.