Γκάγκα: Ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών για τον κορονοϊό – Σε ποιους θα χορηγηθούν

  • Γιάννα Σουλάκη
Γκάγκα
Ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους τα μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα, τα οποία χορηγήθηκαν στο σύνολό τους σε έλληνες ασθενείς. Ενδεχομένως και αύριο Παρασκευή (14/1) να ανοίξει η πλατφόρμα για την χορήγηση των πειραματικών αντιιικών φαρμάκων, τα οποία προμηθεύτηκε η χώρα μας από την εταιρεία Merck (MSD στην Ευρώπη).

Τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν χορηγηθεί όλα και έκλεισαν τον κύκλο τους, ενώ δεν αναμένεται να παραληφθούν άλλα, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊο η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια ανοίγει έως αύριο και ξεκινάμε τη χορήγησή τους», τόνισε η ίδια προσθέτοντας πως στις συγκεκριμένες θεραπείες προς το παρόν δεν έχει δοθεί άδεια, γι’ αυτό ο ασθενής θα πρέπει να υπογράφει πριν από τη λήψη τους.

«Είναι αντιικά με θετική γνωμοδότηση, αλλά όχι με έγκριση. Άρα οι γιατροί θα τα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών που λάμβαναν και τα μονοκλωνικά μέχρι σήμερα, θα τα ελέγχει η ίδια η επιτροπή και δίνει έγκριση. Θα δίνονται στα νοσοκομεία που νοσηλεύονται οι ασθενείς, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όταν ο ασθενής είναι στο σπίτι του. Οι γιατροί που κάνουν τη συνταγογράφηση θα πρέπει να καταχωρούν στο σύστημα την 7η και την 24η ημέρα την πορεία της νόσου», τόνισε η ίδια.

 Δύο ασθενείς με  το στέλεχος «Όμικρον» σε ΜΕΘ

Δύο ασθενείς που είχαν προσβληθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού Όμικρον έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ. Η μία περίπτωση ανευρέθηκε τυχαία, διότι η διασωλήνωση έγινε για άλλο λόγο. Η κυρία Γκάγκα, είπε ότι δεν έχουν ελεγχθεί όλοι οι διασωληνωμένοι για στελέχη Δέλτα ή Όμικρον.

Επισήμανε ότι ευάλωτοι ασθενείς δεν αποκλείεται να καταλήξουν από μία λοίμωξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γρίπη. «Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου. Άρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι η Όμικρον δεν προκαλεί θάνατο, μπορεί να προκαλέσει και είναι σημαντικό, ιδιαίτερα ασθενείς από ευάλωτες ομάδες να είναι εμβολιασμένοι και ο τριπλός εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για την πρόληψη της νόσου», τόνισε.

   Γκάγκα: Δεν θα ανασταλεί η λειτουργία του Παίδων Πεντέλης – Το μέτρο είναι προσωρινό

Το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης δεν πρόκειται να κλείσει. Η λειτουργία ως μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου εντός του νοσοκομείου είναι για μικρό χρονικό διάστημα και θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από την αρχή της πανδημίας, προσέθεσε, χρειάστηκε να γίνει ένας επανασχεδιασμός, όπως έγινε π.χ. στο «Σωτηρία», το οποίο μετατράπηκε από τον Μάρτιο του 2020 σε νοσοκομείο Covid. Αυτή τη στιγμή, συμπλήρωσε, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τον εμβολιασμό των παιδιών και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε η λειτουργία μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου για την εξυπηρέτηση τους.

Τέλος αναφέρθηκε και στην επίταξη υπηρεσιών γιατρών, λέγοντας ότι 71 γιατροί έχουν αναλάβει καθήκοντα στην 3η ΥΠΕ και 59 στην 4η ΥΠΕ. Υπάρχουν, επίσης, κάποια φύλλα πορείας που δεν έχουν επιδοθεί ακόμη, ενώ εκκρεμούν και ορισμένες αιτήσεις εξαίρεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν