Γιώργος Πατούλης: Καλούμε τον ΠΙΣ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πατούλης
Ανάχωμα στην πλήρη παράδοση του προέδρου του ΠΙΣ στις κυβερνητικές "ορέξεις" για τους συνδικαλιστές στο χώρο των γιατρών, έχει αποφασίσει να αποτελέσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιώργο Πατούλη. Όπως είναι γνωστό, τις τελευταίες εβδομάδες μαίνεται "πόλεμος" με τον ΠΙΣ που συμφώνησε να ενδυναμώσει τον ρόλο του υποβαθμίζοντας όλους τους επιμέρους ιατρικούς συλλόγους.

Όπως δήλωσε στο iatropedia ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, «ο ιατρικός κλάδος έχει υποστεί την τελευταία διετία μια λαίλαπα μέτρων που τον οδήγησε στην επιστημονική και επαγγελματική εξαθλίωση.

Οι ιδιώτες γιατροί υπέστησαν διωγμό, οι νοσοκομειακοί εμπαίζονται συστηματικά, το υψηλά  εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας οδηγείται στη μετανάστευση και η δημόσια υγεία καταρρέει. Πρόσφατα μάλιστα δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος ανεφάρμοστου και ιδεοληπτικού.

Την κρίσιμη αυτή ώρα, οι Ιατρικοί Σύλλογοι πρέπει να ισχυροποιηθούν για να μπορούν να προβάλουν αντίσταση στην αυθαιρεσία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα  είδαμε μια πρωτοφανή προσπάθεια φίμωσης των ιατρών της Αθήνας, την πλέον κρίσιμη περίοδο για την επαγγελματική  τους επιβίωση .Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αποκλείεται από τις  συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας , δεν συμμετέχει πλέον στις συζητήσεις στη Βουλή ενώ γίνεται για πρώτη φορά ενεργοποίηση ενός αντιδημοκρατικού και παρωχημένου Βασιλικού Διατάγματος που προβλέπει ότι η επικοινωνία του  ΙΣΑ με τους Φορείς θα γίνεται μέσω του ΠΙΣ!

Η  αποδυνάμωση και η φίμωση των ιατρών της Αθήνας αφήνει απροστάτευτο το ιατρικό σώμα απέναντι στην  αυθαιρεσία της  εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας  και μάλιστα την πλέον δύσκολη περίοδο για την επαγγελματική του επιβίωση.

Η προσπάθεια αυτή  πλέον αποτυπώνεται θεσμικά μ ένα Σχέδιο Νόμου που υπηρετεί σκοτεινές σκοπιμότητες και αποτελεί τη ταφόπλακα του ιατρικού κόσμου.

Με το εν λόγω νομοθέτημα γίνεται μια  πρωτοφανής προσπάθεια, που διαπνέει το σύνολο των προτεινομένων διατάξεων, για την αποδυνάμωση των Ιατρικών Συλλόγων και των ιατρών μελών τους, αλλά και των επαγγελματικών ενώσεων καθώς και των Επιστημονικών Εταιριών μέσα από μία καταφανή προσπάθεια του ΠΙΣ να καταστεί παντοκράτωρ, αυταρχικός και μοναδικός ρυθμιστής των πάντων, μοναδικός συνομιλητής και χειροκροτητής των πολιτειακών αρχών

Εκτιμούμε ότι στόχος είναι να χαθεί το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης και έκφρασης των ιατρών ,με στόχο να μην ασκείται κριτική στην κυβέρνηση αλλά μοναδικός συνομιλητής της να είναι  ένας ελεγχόμενος και εγκάθετος της πολιτικής εξουσίας ΠΙΣ .

Είναι  δε απορίας άξιο και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά γιατί ο ΠΙΣ δεν έχει αποστείλει τα πρακτικά της  Γενικής Συνέλευσης τα οποία έχει κατά επανάληψη ζητήσει ο ΙΣΑ .

Ζητούμε αναλογικότητα   στην εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ και πραγματικό εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας των Ιατρικών Συλλόγων, με βάση τις αρχές τις ισονομίας και της δημοκρατίας.

Καλούμε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων υπηρετώντας το ρόλο που του έχει ανατεθεί από το ιατρικό σώμα να προασπίζεται αποκλειστικά τα συμφέροντα των ιατρών και της Δημόσιας Υγείας.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στον κυβερνητικό συνδικαλισμό να αλώσει τον ιατρικό χώρο».

Χθες το βράδυ ο ΙΣΑ απάντησε σε δηλώσεις του προέδρου του ΠΙΣ, Μιχάλη Βλασταράκου:

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κος Μ. Βλασταράκος σχολιάζοντας το  πρόσφατο Δελτίο Τύπου του ΙΣΑ σκοπίμως απέφυγε να απαντήσει στο κρίσιμο ζήτημα  που τέθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης του Δ.Σ του ΙΣΑ με τους εκπροσώπους-εκλέκτορες του ΙΣΑ στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ και αφορά την υποβάθμιση και τη φίμωση των ιατρών της Αθήνας  με τη συνεργασία του ΠΙΣ.

Επανερχόμαστε εκ νέου καταγγέλλοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται, μια συστηματική προσπάθεια φίμωσης και αποδυνάμωσης των Ιατρών της Αθήνας με  στόχο να μην ασκείται κριτική στην κυβέρνηση αλλά μοναδικός συνομιλητής της να είναι ένας ελεγχόμενος και εγκάθετος της πολιτικής εξουσίας ΠΙΣ.

Η προσπάθεια αυτή αποτυπώνεται πλέον και θεσμικά σε ένα Σχέδιο Νόμου-έκτρωμα που αποτελεί την ταφόπλακα του ιατρικού κόσμου.

Επίσης ερωτάμε τον πρόεδρο του ΠΙΣ Μ. Βλασταράκο, για ποιο λόγο δεν έχει αποστείλει  στον ΙΣΑ αντίγραφο από τα  πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης  -που έχει ζητήσει ο ΙΣΑ στο υπ΄ αριθμ.πρωτο.19281/21-4-2017 έγγραφό του -και την οποία επικαλείται ο πρόεδρος του ΠΙΣ , για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα!