Γιώργος Πατούλης: Έφεραν εξαθλίωση στον ιατρικό κόσμο και κατάρρευση των δομών Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε παρέμβασή του σήμερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης ενόψει των εκλογών στους ιατρικούς συλλόγους, στηλιτεύει τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Υγεία καθώς προκάλεσαν κατάρρευση του συστήματος και εξαθλίωση των γιατρών.

Συνέντευξη του Γιώργου Πατούλη, προέδρου ΙΣΑ, Επικεφαλής Παράταξης Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο – ΔΗ.Κ.Ι. – Ι.Σ.Α. στη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

-Ποια είναι η κατάσταση για τον ιατρικό κλάδο; Γιατί μιλάτε για άδικες και επιθετικές πολιτικές που πλήττουν την επαγγελματική και οικονομική επιβίωσή του;

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια είχαν αποκλειστικά λογιστικό χαρακτήρα και αγνόησαν πλήρως την ανθρωπιστική και κοινωνική παράμετρο της υγείας .Μάλιστα ο ιατρικός κλάδος ,το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζεται με καχυποψία και επιθετικότητα από μία εμμονική πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας που νομοθετεί κεκλεισμένων των θυρών και αρνείται να κάνει διάλογο με τους ιατρικούς φορείς.

Το αποτέλεσμα είναι οι τελούσες υπό κατάρρευση δομές υγείας ,να διαλυθούν πλήρως, να απαξιωθούν οι λειτουργοί της υγείας ,μέσα μία σειρά άδικων και παράλογων φοροεισπρακτικών μέτρων που έχουν οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωσή τον ιατρικό κόσμο. Την ίδια στιγμή οι γιατροί του ΕΣΥ κακοπληρωμένοι και επαγγελματικά εξουθενωμένοι στηρίζουν με αυταπάρνηση το υπό κατάρρευση σύστημα υγείας .

Χαριστική βολή αποτελεί η διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τους αποτυχημένους πειραματισμούς του Υπουργείου Υγείας ,το οποίος επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση και να επιβάλει στους γιατρούς να συνεργαστούν με απαράδεκτες επαγγελματικές και οικονομικές συνθήκες.

Οι νέοι γιατροί που διακρίνονται για το υψηλό επιστημονικό τους επίπεδο και για την άριστη ειδίκευσή τους παίρνουν απογοητευμένοι το δρόμο της ξενιτειάς και η χώρα μας χάνει τα καλύτερα μυαλά της. Γι όλους αυτούς του λόγους οι εκλογές αυτές είναι από τις ποιο κρίσιμες στην ιστορία του ιατρικού σώματος.

-Ολοκληρώσατε με επιτυχία τη δεύτερη θητεία στο τιμόνι του ΙΣΑ . Ποιο μήνυμα στέλνετε στους συναδέλφους σας;

-Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, την τετραετία που λήγει, κάτω από άκρως αντίξοες συνθήκες και απέναντι σε ένα Υπουργείο Υγείας ολοκληρωτικής αντίληψης και νοοτροπίας έδωσε σκληρές μάχες. Ο ΙΣΑ χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που διαθέτει και έχει κάνει πάνω από 1.200 παρεμβάσεις για διάφορα κρίσιμα ζητήματα. Αξιοποιήσαμε όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας και καταφέραμε να αποτρέψουμε σε πολλές περιπτώσεις καταστροφικές για τον κλάδο μας εξελίξεις. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τον ιατρικό κλάδο,τον ασθενή και τη Δημόσια υγεία.

Θα ήθελα να καλέσω τους συναδέλφους μου να δώσουν δυναμικό παρών, στις εκλογές της 21ης – 22ης Οκτωβρίου, για να συνεχίσει ο Σύλλογος μας να έχει δυνατή φωνή και να μάχεται για τα δίκαια αιτήματα των γιατρών ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας.