Γιώργος Κύρτσος: Το σκάνδαλο με τη Novartis είναι διαχρονικό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
«Το φούσκωμα των δημοσίων φαρμακευτικών δαπανών είναι ένα σκάνδαλο το οποίο εκτυλίχθηκε επί μία δεκαετία πριν από το αδιέξοδο που μας οδήγησε στο μνημόνιο» δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την υπόθεση Novartis.

«Προφανώς είναι σκάνδαλο. Είναι διαχρονικό σκάνδαλο» είπε, παρατηρώντας ότι «έχουν ευθύνες οι προηγούμενες κυβερνήσεις», αλλά «και η ριζοσπαστική Αριστερά εκείνη την εποχή ήθελε περισσότερο φάρμακο για τον λαό, περισσότερες δαπάνες».

«Ήμουν από τους λίγους που προειδοποιούσαμε ότι η υπερβολική αύξηση των δαπανών για το ασφαλιστικό και κυρίως για το συνταξιοδοτικό και η υπερβολική αύξηση -σε μικρότερο βαθμό- για τη φαρμακευτική δαπάνη, θα μας οδηγούσαν σε δημοσιονομικό και οικονομικό αδιέξοδο. Αυτό και συνέβη» υπενθύμισε.

Σε ό,τι αφορά τη φερόμενη εμπλοκή προσώπων στην υπόθεση της Novartis, στην Ελλάδα, ο κ. Κύρτσος σημείωσε:

«Το σκάνδαλο της Novartis δεν είναι αν πήραν δέκα πολιτικοί που κατηγορούνται -δεν ξέρω τι πήραν κι αν πήραν- το σκάνδαλο της Novartis, η οποία ήλεγχε το 10% της ελληνικής αγοράς, αλλά το ίδιο συνέβαινε και στο υπόλοιπο 90% της αγοράς. Είναι ότι ο κάθε γιατρός ο οποίος είχε δικαίωμα συνταγογράφησης και περνούσε τον λογαριασμό στο δημόσιο ταμείο, είχε τη δυνατότητα να ξεφύγει από το όριο. Υπήρχαν πολλοί συνεπείς επαγγελματίες, οι οποίοι πειθάρχησαν, με δική τους πρωτοβουλία, στο δημόσιο συμφέρον, αλλά υπήρχαν και αρκετοί -αυτό θα πρέπει να αποκαλυφθεί, αυτό είναι το σκάνδαλο της Novartis- οι οποίοι συνταγογραφούσαν ό,τι ήθελαν, όσο ήθελαν, για να πάρουν το μπόνους. Έτσι διαλύθηκε το σύστημα».

Σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης από την ελληνική κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής της ΝΔ εκτίμησε πως έχει «μια πολιτική στόχευση». «Όπως ξεκίνησε την προσαρμογή ανάποδα, κηρύσσοντας τον πόλεμο στην ευρωζώνη και τώρα όλα είναι πιο ακριβά και πιο δύσκολα, το ίδιο πάει να κάνει και στη Novartis, αντί να ξεκινήσει ξετυλίγοντας το κουβάρι του σκανδάλου.

Παραδείγματος χάριν, γνωρίζουμε ότι υπήρχε ένας λογαριασμός μέσω του οποίου πληρώνονταν εκατοντάδες στελέχη της δημόσιας υγείας, δηλαδή γιατροί, διευθυντές των κρατικών νοσοκομείων –έτσι έπρεπε να ξετυλίξει το κουβάρι και θα φτάναμε και στο τέλος στις πολιτικές ευθύνες, δηλαδή ποιοι κάλυψαν αυτές τις πολιτικές» ανέφερε. Υπογράμμισε, δε, πως «υποχρέωση της κυβέρνησης είναι πρώτα η προστασία του δημόσιου ταμείου, δηλαδή να υποχρεωθεί η Novartis, όπως θα καταβάλει πρόστιμα στις αμερικανικές αρχές γι αυτά που έκανε στην Ελλάδα, να καταβάλει και πρόστιμα και στην ίδια την Ελλάδα γι αυτά που έκανε στην Ελλάδα».