Γ. Κατρούγκαλος: Στα «κάγκελα» οι γιατροί με τις δηλώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές

  • Iatropedia newsroom
Κατρούγκαλος
Θύελλα ξεσήκωσαν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, με αποτέλεσμα την παραίτησή του στο παρά πέντε της εκλογικής μάχης.

Παρ’ όλα αυτά, το όνομα του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου παραμένει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη δήλωση παραίτησης στην οποία προέβη μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τις ασφαλιστικές εισφορές. Πηγές της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών δηλώνουν ότι δεν μπορεί να παραιτηθεί πριν ορκιστεί εφόσον εκλεγεί.

Ο ίδιος ωστόσο, χαρακτήρισε «προσωπικές απόψεις» τα όσα ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και συγκεκριμένα τα περί επαναφοράς του συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του εισοδήματός τους,

Με ανάρτησή του στα social media αναλαμβάνει, όπως λέει, πλήρως την ευθύνη και παραιτείται, όπως λέει:

«Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη», αναφέρει συγκεκριμένα.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου:

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

Δείτε την ανάρτησή του:

Ιατρικοί Σύλλογοι: Αρκετά με τους αμετανόητους «μεταρρυθμιστές»

Οργισμένος εμφανίστηκαν νωρίτερα οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας (ΙΣΑ) και Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).
«Να θυμίσουμε ότι ο η προηγούμενη κυβέρνηση, με εμπνευστή τον κο Κατρούγκαλο, εφάρμοσε ένα από τα πιο άδικα και φορομπηχτικά συστήματα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, συνδέοντας την καταβολή των μηνιαίων εισφορών με το εισόδημα του κάθε επαγγελματία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μηνιαίες εισφορές πολλών ελευθέρων επαγγελματιών και ειδικά συναδέλφων ιατρών να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη μέχρι και 1.500,00 ευρώ χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα ούτε στην σύνταξη αλλά και ούτε στην περίθαλψη», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης.
Ο Ι.Σ.Α. εκείνη την περίοδο, όπως λένε οι γιατροί, πρωτοστάτησε μαζί και με άλλους επιστημονικούς συλλόγους ούτως ώστε να καταργηθεί το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο τελικά έγινε αργότερα με υπουργό τον κο. Βρούτση.
«Πάγια θέση του Ι.Σ.Α. την οποία έχει εκφράσει πολλές φορές ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης είναι ότι για να μπορέσει η χώρα να έχει σωστές βάσεις πρέπει να υπάρχει ένα δίκαιο αλλά και σταθερό
φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο. Ελπίζουμε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι όντως προσωπικές απόψεις του κου Κατρούγκαλου, πρώην Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και δεν θα τολμήσουν να επαναφέρουν αυτό το άδικο και φοροληστρικό σύστημα υπολογισμου ασφαλιστικών εισφορών».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του προέδρου του ΙΣΘ, Νίκου Νίτσα, ο οποίος εξηγεί πως κανένας γιατρός δεν έχει ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο πρώην υπουργεός, και θυμίζει πως η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, οδήγησε στη φορολόγηση σχεδόν του 80% των εισοδημάτων των γιατρών.

Ο κ. Νίτσας ανέφερε συγκεκριμένα, πως «ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με το εισόδημά τους (!) πράγμα που οδήγησε σε συνολική φορολόγηση των εισοδημάτων σε ποσοστό μέχρι… 80%, γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος στη συγκεκριμένη εκπομπή. Ανέφερε δε ως παράδειγμα γιατρό με ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ ο οποίος ωφελείται μετά την αλλαγή -από την παρούσα κυβέρνηση- της ασφαλιστικής ρύθμισης που εκείνος είχε εισάγει.»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι ύστερα από αυτή τη δημόσια εμφάνιση του πρώην υπουργού και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτουν δύο εύλογα ερωτήματα «Κάποιοι ακόμα πιστεύουν ότι υπάρχουν γιατροί στη χώρα μας με εισόδημα 200.000 ευρώ ετησίως ή προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία για ό,τι σκοπεύουν να εφαρμόσουν αμετανόητα και εμμονικά; Υπάρχει κρυφή ατζέντα για επάνοδο ασφαλιστικών εισφορών-φόρων από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ